Türkiye'de günümüze kadar yapılmış olan toplumsal dilbilim çalışmalarına genel bir bakış
A general overview of sociolinguistics studies done until today in Turkey
  1. Tez No: 406988
  2. Yazar: ALİ GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Toplum, Dilbilim, Toplumsal Dilbilim, Türkiye, Language, Society, Linguistics, Sociolinguistics, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
“Türkiye'de Günümüze Kadar Yapılmış Olan Toplumsal Dilbilim Çalışmalarına Genel Bir Bakış”başlıklı tezimizde Ferdinand De Saussure'ün dil/söz ayrımından hareketle, modern dilbilimin ışığında, dil ve toplum ilişkileri çerçevesinde ortaya çıkan toplumsal dilbilim alanına dair, geniş kapsamlı literatür taraması yapılmıştır. Bu tez öncelikle toplumsal dilbilim kapsam alanını belirlemiş ve bu kapsamda başlıklar ve alt başlıklar halinde söz konusu disiplini ele almıştır. Bu tezin asıl amacı Türkiye'de toplumsal dilbilim çalışmalarını bilim özelliğine kavuşturma çabasına bir katkı sağlamak ve elde edilen verileri artzamanlı yöntemle derlemektir. Tezimizin diğer amacı bu alandaki kavram karmaşasına son vermektir. Tezimizde bu alanda ülkemizde yapılan uygulamalardan bazıları incelenmiştir. Çalışmamızda toplumsal dilbilimin ülkemizde yeterince tanınmadığı, az sayıda bilim insanı tarafından merak edildiği, popüler hale gelmediği tezi savunulmuştur. Nevin Selen ve özellikle Kâmile İmer gibi bilim insanlarının çalışmaları toplumsal dilbilimi Türkiye'de tanıtmıştır.“Dil planlaması, argo, dil ve cinsiyet, dil türleri, ikidillilik ve ödünçleme”gibi konularda yazılan makaleler dikkat çekici sayıdadır. Son yıllarda insanların duygu ve düşüncelerinin, tercihlerinin merak edilip anket vb. tekniklerle belirlenmesi, toplumsal dilbilime ilginin artacağı görüşünü destekler.
Özet (Çeviri)
In our thesis entitled“A General Overview of Sociolinguistics Studies Done Until Today in Turkey”we have made a comprehensive literature review in respect of sociolinguistics field that is developed within the scope of language and community relations in the light of modern linguistics with reference to Ferdinand De Saussure's language/parole distinction. Primarily this dissertation determines the content of sociolinguistics field and discusses the discipline in question in titles and subtitles within this framework. The essential objective of this thesis is to contribute to striving for bringing the sociolinguistics studies in Turkey to the feature of science and to compile the acquired data diachronically. Another goal of our thesis is to terminate incomprehensibility in this field. Some of practices performed in our country within this field are analysed in our thesis. Hereby in our study it is argued that sociolinguistics is not well known in our country, few scientists are concerned about it, and it has not caught on. Studies of scientists such as Nevin Selen and especially Kâmile İmer have introduced sociolinguistics in Turkey. There are a considerable number of articles which are written about topics like“language planning, argot, language and gender, language types, bilingualism and borrowing”. In recent years, being concerned about people's emotions, thoughts, and preferences, and determining them through techniques such as survey etc. supports the idea that the interest in sociolinguistics will rise.