KOBİ bankacılığında stratejik pazarlama yönetimi ve bir uygulama
- Tez No: 407008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Pazarlama Yönetimi, Pazar, KOBİ Bankacılığı, Derinlemesine Mülakat, Strategic Marketing Management, Market, SME Banking, In-Depth Interview
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmanın amacı, stratejik pazarlama yönetimi ilkesini uygulamakta olan kurumların, uygulamayan kurumlara oranla ne gibi üstünlüklere sahip olduğu ve sektör açısından ne tür katkılar sağladığını açığa çıkarmaktır. Bu araştırmadan yola çıkarak verileri toplayabilmek adına, Türkiye'de adını duyurmuş bir firmada derinlemesine mülakat yapılması kararlaştırılmıştır. Derinlemesine mülakatı gerçekleştirebilmek adına öncelikle gerekli izinler alınmış olup, daha sonra görüşmenin bankanın KOBİ bankacılığı yönetmeni ile gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Mülakat çerçevesinde toplamda 8 adet KOBİ bankacılığına dönük soru ve hemen akabinde cevaplayıcı hakkında bilgileri bize sağlayan 6 adet demografik soruya yer verilmiştir. Bu sorulara alınan cevaplara yönelik bir değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada araştırma yöntemi olarak yapılandırılmış mülakat tekniğinden faydalanılmış olup, mülakat öncesinde sıkı bir çalışma gerçekleştirilmiştir ve görüşme en ince ayrıntısına kadar planlanmıştır. Sonuç olarak, stratejik pazarlama yönetimi ilkesini özümseyen kurumların sektör açısından pazar payının önemli bir bölümünü ele geçirdiği ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak, dinamik pazar koşullarını yönlendirebilme üstünlüğünü de ele geçirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to disclose the supremacies of the institutions which use principal of strategic marketing management and what the contributions they have in terms of sector when compared to institutions which do not. Based on this study, it has been decided to carry out the in-depth interview in a well-known company in Turkey in order to gather to data. Firstly, it has been taken necessary permission in order to realize in-depth interview after that a decision has been made to actualization of this interview with the manager of SME banking. In the interview, 8 questions were asked about the SME banking and immediately afterwards 6 demographic questions which gave us information about the answerer were directed. An assessment has been realized related to answers of these questions. In this study, structured interview technique has been used as research method, before the interview, a hard work has been done and interview has been planned down to the last detail. As a result, it has emerged that the Institutions which internalize the principle of strategic marketing have a big market share in sector. In addition to this, study has shown that these institutions have guidance supremacy on dynamic market conditions.