Application of two strands version of soft systems methodology to a Vietnamese tourism company
Yumuşak sistemler metodolojisinin ' two strands' versiyonunun bir Vietnam turizm firmasına uygulanması
  1. Tez No: 407108
  2. Yazar: NGUYEN VU THU HIEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ GÖKHAN TORLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: SSM, tourism industry, two strands version of SSM, stakeholders
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez bir turizm şirketinin hem kültürel hem de siyasi veçhelerinde başarılı bir kurumsal değişime ulaşmasını sağlamak için algılanan yardım ihtiyacından ortaya çıkmıştır. Tez bir turizm şirketinin karmaşık faaliyetlerini anlamayı kolaylaştıran, kurum çalışanlarının dünya görüşlerini ortaya çıkaran ve katılımcıların ihtilaflı görüşlerini demokratik bir konuşma ortamı ile uzlaştıran Yumuşak Sistemler Metodolojisnin (YSM) İki Parçalı versiyonunu bir enstrüman olarak tasvir eder. YSM'nin İki Parçalı versiyonu daha pratik ve tekrarlanan bir yaklaşım olarak ve bu uygulamada problem durumunun kritik soysal, kültürel ve siyasi boyutlarını daha iyi ele aldığından araştırma yöntemi olarak seçilmiştir. YSM'nin İki Parçlalı versiyonun uygulamasında şirketin tüm kademelerinden temsilcilerden oluşan bir paydaş grubu ve aynı zamanda müşteriler ve idari personel tarafından bir 'zengin resim' çizilmiş ve kavramsal modeller oluşturulmuştur. Sonra sistemik olarak 'arzu edilebilir' ve 'kültürel olarak yapılabilir' değişimler şirkete tavsiye edilmişitr. Sonunda, YSM'nin bu uygulamada güçlü ve zayıf yanları öne çıkarılmıştır. Anahtar: SSM, turizm, two strands version of SSM, paydaş
Özet (Çeviri)
This thesis is motivated by the perceived need to assist a tourism company in attaining a successful organizational change both in its cultural and political aspects. The thesis describes the application of Two Strands version of Soft Systems Methodology (SSM) as a tool by which the understanding of a tourism company's complex activities are eased, perspectives of organisational members are revealed, and conflicting viewpoints of participants are compromised through a democratic conversational setting. Two Strands version of SSM being a more practical and iterative approach and better dealing with social, cultural and political dimensions of the problem situation which are critical in this application is chosen as research methodology. In the use of Two Strands version of SSM in tourism company a 'rich picture' is drawn and conceptual models are generated by a stakeholder group including representatives from all levels of management in the company and as well as outside customers and some social administrative staffs. Then, 'systemically desirable' and 'culturally feasible' changes have been recommended to the company. At the end, some strengths and weaknesses of SSM in this application are highlighted.