Gold as a financial instrument in banking system and analyzing the behaviors of the gold banking customers in Turkey
Bankacılıkta bir finansal araç olarak altın ve Türkiye'deki altın bankacılığı müşterilerinin davranışlarının analizi
- Tez No: 407107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Altın, Altın Bankacılığı, Gold, Gold Banking
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Tarih boyunca, altın kıymetli madenler içinde yatırım araçlarından en önemlisi olmuştur. Yıllar boyunca parasal sistemin temelini oluşturmuş ve tüm dünya tarafından bu özelliği her dönem kabul görmüştür. Türkiye de ise fazlasıyla takı olarak kullanılmış, bunun yanında yastık altında zor günler için saklanan bir yatırım aracı olmuştur. Bankacılık sistemi ülkemizin en önemli finans kaynaklarından biri durumunda ve halkımızın elinde atıl durumda bulunan altınları ekonominin içine çekebilmek için uğraş vermektedirler. Bu sebeple altın bankacılığı enstrümanları günden güne geliştirilerek bu altınlar finansal sisteme aktarılmaya çalışılıyor. Türkiye'de altın talebi yıllardır geleneksel ve yapısal sebeplerden her zaman yüksek olmuştur. Bu çalışmada, Türkiye'de altın ve altın bankacılığının tarihsel gelişimi altın bankacılığı nasıl kullanılacağı açıklanmıştır. Buna ek olarak, altın bankacılığının Türkiye'de nasıl uygulandığını ve bankaların insanları altın bankacılığına katılmaya teşvik etmek için kullandığı araçlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, gold has always been the most important investment instrument among other precious metals. For years, it has served as the backbone of the monetary system and accepted as such by the entire world. In Turkey it has widely been used as jewelry and treated as a familial investment instrument for hard times. Banking system still continues striving to pull the gold into the economy as it has turned into an inactive asset at the hands of our people despite its importance as an important financial resource. In this context instruments of gold banking are continued to be developed day by day to enable the transfer of gold into our financial system. Gold demand has been high for Turkish people in the history because of traditional and structural reasons. In this study it has been explained how to use gold banking in Turkey and historical development of gold and gold banking. In addition, how the gold banking is applied in Turkey and the instruments that Turkish Banks apply to encourage people to participate gold banking system has been explained.