Consumerism and identity in William Gibson's Pattern Recognition and the film adaptation of Sophie Kinsella's Confessions of a Shopaholic
William Gibson'ın Pattern Recognition ve Sophie Kinsella'nın Bir Alışverişkoliğin İtirafları'nın film adaptasyonunda tüketicilik ve kimlik
  1. Tez No: 407154
  2. Yazar: YELİZ ÖZTOP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARRY CHARLES THARAUD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Consumerism, Identity, William Gibson, Pattern Recognition, Sophie Kinsella, Confessions of a Shopaholic, Media, Film, Postmodern
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kimlik sorunu uzun zamandır bir tartışma konusudur. Moderniteden önce kimlik büyük bir problem değildi. İnsanlar bulundukları çevreye göre belli kimliklere sahipti. Bir kişi anne, öğretmen ya da doktordu. Modernite sonrası işler belirgin şekilde değişti. Kimlik artık sabit olarak görülmüyordu, daha ziyade bireyin inşa ettiği ve sürdürdüğü bir şeydi. Bugün post modern dünyada kimlik inşası daha yaygın bir şekilde kabul görüyor ve insanlara çeşitli seçenekler sunuluyor. Kimlik ve tüketicilik arasındaki ilişki bu seçeneklerden biridir. İnsanlar sahip oldukları materyallerle kendilerine bir imaj oluşturuyorlar. Tüketicilik ve kimlik arasındaki bu ilişkinin edebiyat ve filmde yansımaları vardır. William Gibson'ın post modern romanı Pattern Recognition tüketiciliğin insanların yaşamları üzerindeki etkilerini gösteriyor. 2009 filmi Bir Alışverişkoliğin İtirafları, Sophie Kinsella tarafından aynı başlığı taşıyan kitabın sinema uyarlaması, tüketicilikten büyük oranda etkilenmiş ve tüketiciliğin idealize ettiği kimliğe ulaşmak için uğraşan bir metropol kadınının öyküsüdür. Her iki eserde de farklı şekillerde tüketiciliğe tepki veren ve onunla ilişkisi olan iki ana kadın karakter vardır. Bu tezin amacı bugünün post modern dünyasında insanların kimlik anlayışının tüketicilik ve tüketim kültüründen büyük oranda etkilendiğini ve bu durumdan kaçınmanın kolay olmadığını tartışmaktır. İnsanlar sahip olduklarıyla kendilerini gösteriyor ve başkalarını da sahip olduklarıyla algılıyorlar. Tüketicilikle insanlar kendi karları temel amaçları olan popüler markalar gibi dış kaynakların oluşturduğu kimlik ve hayat tarzlarını satın alıyorlar. Roman ve film kimlik ve tüketicilik arasındaki ilişkiyi farklı şekillerde iki kadın başkarakterle sunuyor. Bir karakter, Pattern Recognition'dan Cayce Pollard, işin içinde ve tüketiciliğin insanlar ve onların kimlikleri üzerindeki etkisini görüyor ve endişeyle hareket ediyor. Diğer karakter Rebecca ise hayatının ve kimliğinin nasıl manipüle edildiğini görmüyor ve tüketiciliğin sunduğu her şeyi elde etmeye çalışıyor. Anahtar Kelimeler Tüketicilik, Kimlik, William Gibson, Pattern Recognition, Sophie Kinsella, Bir Alışverişkoliğin İtirafları, Medya, Film, Post modern
Özet (Çeviri)
The issue of identity has been a topic of discussion for a long time. Before modernity, identity was not a big issue. People had certain identities regarding the environment they were in. One was a mother, a teacher, or a doctor. After modernity, things changed noticeably. Identity was not seen as stable anymore; rather, it was something that the individual could construct and sustain. Today, in the postmodern world, identity construction is much more accepted and people are offered several options. The relationship between identity and consumerism is one of these options. People make an image of themselves with the materials they possess. This connection between identity and consumerism has its reflections in literature and films. William Gibson's postmodern novel, Pattern Recognition, displays the effects of consumerism on people's lives. The 2009 film Confessions of a Shopaholic, which is a cinematic adaptation of the book with the same title by Sophie Kinsella, is a story of a metropolitan woman who is affected by consumerism to a great degree and struggles to have the identity consumerism idealizes. The two works have a main female protagonist who reacts to and has a relationship with consumerism in different ways. The purpose of this thesis is to argue that in today's postmodern world, people's sense of identity is affected by consumerism and consumer culture to a great extent and it is hard to avoid it. People display themselves and perceive others through their possessions. With consumerism, people buy the identities and lifestyles that are constructed by outside sources like popular brands for whom profit is the main concern. The novel and the film present the relationship between identity and consumerism in different circumstances through two female protagonists. One character, Cayce Pollard from Pattern Recognition, is an insider in the business and sees consumerism's effects on people and their identity and acts with concern, while the other character, Rebecca, does not really see how her life and her identity are manipulated and tries to have everything consumerism offers.