KOBİ'lerin ihracat davranışını etkileyen faktörler: Aksaray Organize Sanayii Bölgesindeki KOBİ'ler üzerine ampirik bir çalışma
Factors affecting the export behaviors of the SMEs: An empirical study on the SMEs in Aksaray Organized Industrial Zone
- Tez No: 407166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CANITEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, İhracat, Aksaray OSB Firmaları, SMEs, Export, Aksaray Organized Industrial Zone Companies
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
İhracat faaliyetleri, ülke ekonomisine katkısından dolayı çok önemli bir yere sahiptir. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde büyümenin ve küreselleşmenin gereği olarak ihracat gelişmektedir. İhracatın ekonomik katkılarından faydalanılırken çeşitli güçlüklerle de karşılaşılabilinmektedir. İhracatı etkileyen birçok faktör vardır. İhracat faaliyetlerini yürüten işletmeler açısından bu faktörler önemli bir unsurdur. bu unsurlar çerçevesinde faktörleri azaltıcı etkenler olarak organize sanayi bölgeleri oluşturulmuştur. Bu çalışmada; Aksaray Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ve ihracat yapan KOBİ'lerin, ihracatta karşılaşmış oldukları engelleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. 170 KOBİ ile ziyaretlerde bulunularak yapılan anket formlarından 83 tanesi uygun olarak değerlendirmeye alınmıştır. Firmanın kendi yetersizlikleri, ihracata ilişkin engeller, finansal engeller, bilgi eksikliği, bürokratik engeller, kültürel farklılıklar ve ulaşım maliyetleri ve destek eksiklikleri değerlendirilip alınabilecek önlemlere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Export activities have important roles because of their contributions to the economy of the country. In our current world, export is developing due to the requirementsof growth and globalization. Various difficulties also appear while we are making use of the economical contributions of export. There are many factors affecting export. These factors are important for the companies which are active in the field of export. Organized Industrial Zones have been formed to reduce these factors. In this study, the purpose is to determine the difficulties of the SMEs in Aksaray Organized Industrial Zone which are active in the field of export. 170 SMEs were visited for this purpose and 83 questionnaires were evaluated. The missing points of the SMEs, their obstacles in export activities, financial drawbacks, lack of information, bureaucratic obstacles, cultural differences, transportation expenses and the missing points in supports have been evaluated; and precautions are presented.