Râşid Halifelerin birbirleriyle olan ilişkileri
The relationships between Rashid Caliphs with each other
- Tez No: 407240
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖNKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: al-Khulafa al-Rashidun, Ali b. Abi Talib, Abu Bakr, Umar, Osman
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Hulefâ-i Râşidîn denilince Hz. Peygamber'den sonra sırasıyla İslam'ın ilk dört halifesi anlaşılmaktadır. Sahâbîlerin özellikle Râşid halifelerin birbiriyle çok güzel ilişkilerinin bulunduğu rivayetlerde geçmektedir. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de sahâbenin birbirlerine karşı merhametli oldukları vurgulanmıştır. İslam tarihi kaynaklarında râşid halifelerin aralarındaki sevgi ve muhabbetlerine rastlamak mümkündür. Özellikle İslam'ın dördüncü halifesi olan Hz. Ali'nin, kendisinden önce halife olan üç halifeyle irtibatı ve aralarındaki münasebetleri çok fazlaydı. Tezimizin konusu da bu dört halifenin arasındaki münasebeti incelemektir. Bu çalışmamız, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında konu ile ilgili kaynaklar ve araştırmanın tespiti, Hulefâ-i Râşidîn kavramı ve çerçevesi, râşid halifelerin asr-ı saâdetteki konumu ve son olarak da râşid halifelerin birbirleriyle olan akrabalık bağlarından bahsedilmektedir. Çalışmamızın Birinci Bölümü'nde ise Hz. Peygamber döneminde hulefâ-i râşidîn'in birbirleriyle olan ilişkilerini incelemeye tâbi tuttuk. İkinci Bölüm'de de Hulefâ-i Râşidîn döneminde halifelerin birbirleriyle olan ilişkilerini geniş bir şekilde inceledik. Sonuç kısmında da tezimizin kısaca bir değerlendirmesi ve çalışmamızdan çıkardığımız sonuçlara yer vermeye çalıştık. Anahtar Sözcük: Hulefâ-i Râşidîn, Hz. Ebû Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali.
Özet (Çeviri)
The collective term of al-Khulafa al-Rashidun, the Rightly Guided Caliphs, sequentially refer to the first four successors of the Prophet Muhammad. According to narrations, generally all the Companions, but particularly the Rashid Caliphs had very good relationship with each other. Likewise, such kind relationships among the Companions have been highlighted in the Quran. The love and intimacy among the Rashid Caliphs can highly be noticed in Islamic History sources. Specifically, the fourth Caliph of Islam, Ali b. Abi Talib, had a strong positive attachment to the three Caliphs before him. The main objective of the thesis is to explore the relationships among the four Caliphs. This thesis consists of an introduction, two chapters, and a conclusion part. Identifying the sources and methods of the topic, conceptualizing the term of al-Khulaf al-Rashidun and its framework, the position of the Rashid Caliphs and relationships among during the Prophet's time be discussed In the introduction. In the first chapter, we discussed the interactions of the Rashid Caliphs with each other at the time of the Prophet Muhammad. In the second chapter, we explored in detail how they interacted with each other in the post-Prophet period. In the conclusion part, we briefly evaluated our thesis and its implications.