XII. yüzyılda Erzurum ve çevresinde Saltuklu Beyliği ve İzzeddin Saltuk Dönemi Kafkasya politikası
Saltukids around Erzurum in XII. century and Caucasian politics Period of İzzeddin Saltuk II.
  1. Tez No: 407314
  2. Yazar: EMİNE DİKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, Saltuklular, Selçuklular, Kafkasya Politikası, Erzurum, Saltukids, Seljuks, Caucasian Politics
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
“XII. Yüzyılda Erzurum ve Çevresinde Saltuklu Beyliği ve II. İzzeddin Saltuk Dönemi Kafkasya Politikası”adlı çalışmamız giriş kısmından sonra iki ana bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde çalışmamız sırasında yararlanmış olduğumuz kaynak ve eserler hakkında bilgi verilmiştir. Erzurum'un genel özelliklerine dair bilgi verilip ardından kronolojik sürece bağlı kalınarak Erzurum'un bilhassa İslami Dönem öncesindeki vaziyeti ve daha sonra Arap- İslam yönetiminden Saltuklular'a kadar uzanan süreçte hangi kavimlere ve devletlere ev sahipliği yaptığı konusu açıklanmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde Saltukluların hakimiyetine giren Erzurum'un kuruluşundan II.İzzeddin Saltuk'un hakimiyetinin sonuna kadar geçirdiği süreç anlatılmıştır.Bilhassa bu bölümde Saltuklu Beyliği'nin oluşum süreci, buna bağlı olarak Selçuklu Devleti ile olan tâbilik-metbûluk münasebetleriyle beraber diğer devletlerle olan siyasi,sosyal, ekonomik bağlamda ilişkiler ve izlenilen politikalar ele alınmıştır. İkinci bölümde ise daha detaylı biçimde Erzurum'un ekonomik yönü temel alınarak geçirdiği safhalar, Saltuklu Beyliği'ne kadar gelen süreçte yaşanılan değişiklikler ele alınmıştır. Daha sonrasında Erzurum'un Saltuklu Beyliği adına neden mühim bir karakter oluşturduğu ve bilhassa II. İzzeddin Saltuk döneminde atılan adımlar ve üretilen politikalar ele alınarak bu çalışma bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our dissertation named“Saltukids around Erzurum in XII. Century and Caucasian Politics period of İzzeddin Saltuk II”is comprised of three main sections besides the introduction part. In the introduction part we have given information about the main sources used in this dissertation. Beside this we have given information of the general characteristics of Erzurum, connecting long chronological period situation: pre-Islam and Islam, then we tried to explain issues in which nations were hosted under the state's management of Arab-Islam extending Saltukids. In the first part we have presented the establishment of Erzurum and the process of domination under the Saltuk II. In particular, in this section we presented the formation of Saltukids, accordingly political, economic and the social structures with the other small states and along with the Great Seljuk Empire's relations, vasality problems. In the second part, the economic aspect of Erzurum and the process of changes experienced under the SaltukII. were analysed in greater detail. In conclusion this dissertation has been completed with importance character of Erzurum as an economic situation and especially politics in Caucasia which was produced by İzzeddin Saltuk II.