Özel askeri şirketlerin devlete etkileri
The effects of prtivate military companies upon state
  1. Tez No: 407313
  2. Yazar: EREN EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALPAY DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İşletme, Public Administration, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Yeni Kamu İşletmeciliği, özel askeri şirketler, dış kaynaklardan yararlanma, State, new public manegement, private military companies, outsourcing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
1970'lerin sonu itibariyle devletin yaşadığı değişim ve dönüşüm doğrultusunda neoliberal ve yeni sağ politikalar, 1980'lerin sonu itibariyle de yönetişim ve Yeni Kamu İşletmeciliği akımı kamu yönetiminde etkili olmuştur. Bu her iki dönemde de kamu kesiminde özelleştirme ve dış kaynak kullanımı uygulamaları yaygın olarak görülmüştür. Bu tür uygulamalar savunma alanında da önemli karşılıklar bulmuştur. Bu uygulamalar doğrultusunda savunma alanında yeni aktörler olarak özel askeri şirketler (private military companies/PMC) karşımıza çıkmıştır. Günümüzde özel askeri şirketlerle tekrardan karşılaşmamızın ve savaşlara özel sektör aktörlerinin de dâhil olmasının birçok sebebi vardır. Bunlar arasında, SSCB'nin yıkılması ve yeni çatışma alanlarının doğması, neoliberal politikalar ve 1980'lerde yaygınlaşan“Kamu İşletmeciliği”(Public Management) ile 1990'larda yaygınlaşan“Yeni Kamu İşletmeciliği”(New Public Management) yaklaşımlarının doğrultusunda özelleştirme politikaları, orduların küçülme stratejileri, az maliyetle daha etkin ve verimli savunma hizmetinin sağlanması düşüncesi, siyasi aktörlerin savaşlardaki kayıplar konusunda kamuoyuna hesap verme de zorluk yaşamaları vs. sayılabilir.
Özet (Çeviri)
Through the change and transformation of the government by the end of 1970s, neoliberal and new right policies were in effect in public administration. By the end of 1980s, neoliberal and new right policies were replaced by governance and new public management (NPM) wave. In both of these two periods, privatisation and outsourcing practices had been widely observed in public sector. This kind of practices have found important counterparts in defense. Through these practices, we encountered new private military companies (PMC) as new actors in defense. There are alot of reasons for our re-encountering the private military companies and for private sector actors involving in the wars recently. Among them can be counted, the collepse of the USSR and the emerging of new battle areas; neoliberal policies and privatisation policies towards“Public Management”that has been pervaded during 1980s and New Public Management pervaded in 1990s; armed forces' strategies, the thought of providing a more effective and prolific defense service with lesse cost; political actors' having difficulty in explaining to the public about casualties in wars, etc.