Büyükşehir belediyelerinde sürdürülebilir su yönetimi: Ankara örneği
Sustainable water management in the metropolitan municipalities: The example of Ankara
  1. Tez No: 407320
  2. Yazar: CANAN KARAKAŞ ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir gelişme, sürdürülebilir kentsel gelişme, sürdürülebilir kentsel su yönetimi, neoliberal ekonomi-politik, gelişmekte olan ülke, Sustainable development, sustainable urban development, sustainable urban water management, neoliberal economy-politics, developing country
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 382
Özet
Günümüzün gelişmekte olan ülke kentlerinin en önemli sorunlarından biri, kentsel su hizmetinin sürdürülebilir şekilde verilememesidir. Bunun sebepleri irdelendiğinde; neoliberal politikaların etkisi, teknoloji, kapasite ve ekonomi açısından güçlü olmayan gelişmekte olan ülkelerde kentsel su hizmetinin ekosistem yaklaşımı çerçevesinde bütünleşik olarak yönetilememesi, ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğin eş zamanlı sağlanamaması sayılabilir. Özellikle uluslararası kuruluşlar tarafından sürdürülebilir gelişmenin bir parametresiymiş gibi neoliberal ekonomi-politiğin parametrelerinin uygulanmasının önerilmesi, kentsel su hizmetinin ticarileşmesine neden olmaktadır. Bu durum, kent sınırlarının genişletilmesi ve kentsel nüfus artışının sağlanmasına yönelik yönetimsel ve politik kararların alınmasıyla yaygınlaştırılmaktadır. Bu bağlamda Türkiye'de de, 5216 ve 6360 sayılı Kanunlarla kent sınırları genişletilmiştir. Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idarelerinin kentsel su yönetimine ilişkin, 5216 sayılı Kanunun on yıllık uygulama sonuçları incelendiğinde; sürdürülebilir kent ve su yönetimi ilkeleri çerçevesinde, kent ve su planlamasının birlikte entegre olarak ele alınmadığı tespit edilmiştir. Bu durumun, kentsel su altyapı yatırım ve işletme maliyetlerini arttırdığı görülmüştür. Hizmet ölçeğindeki bu değişim su faturalarına yansımıştır. Sürdürülebilir kentsel su hizmetinin verilememesi durumunda, gün geçtikçe suya erişim bedellerinin daha da artacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important contemporary problems of the cities in developing countries has been not supplying sustainable urban water service. When the reasons are considered, the effect of neoliberal policies; urban water service that cannot be managed as integrated in the ecosystem approach in developing countries which are weak in terms of technology, capacity and economy; economic, social and environmental sustainability that cannot be implemented concurrently can be listed. Particularly the implementation of neoliberal economy-politics' parameters has been suggested by the international bodies as if its parameters were parameters of sustainable development, which bring about the commercialization of urban water service. This situation is generalized by means of enlarging city boundaries, taken managerial and political decisions providing urban population growth. In this sense, city boundaries have also been enlarged in Turkey by legislations numbered 5216 and 6360. In relation to urban water management of metropolitan municipalities' water and sewerage managements, when the results of application of 5216 during ten years are considered, as the part of sustainable urban and water management principle, it was determined that urban and water planning have not been taken into account together as integrated. It is seen that this situation had increased the cost of investment and operating of urban water infrastructure. This change on service scale affected water bills. If sustainable urban water service is not provided, it can be predicted that the cost of access to water is to be increased more day after day.