XVI. yüzyılda Çıldır Eyaleti Ahıska Sancağı'nın politik ve sosyo - ekonomik durumu
The political and socio - economic situation of Ahıska Sanjak of Childir province in the XVI century
- Tez No: 407328
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REŞAT BARIŞ ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çıldır Eyâleti, Ahıska Sancağı, Vergi, Nahiye, Köy, Nüfus, Childir Province, Sanjak of Ahiska, Tax, Region, Village, Population
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Tezimizde, 1595 tarihli“Defter-i Mufassal Vilâyet-i Gürcistan”tahrir defteri ışığında Çıldır Eyâleti Ahıska Sancağı'nın onomastiği, politik, idarî ve sosyo-ekonomik yapısı üzerinde durulmuştur. Bu araştırmada, Ahıska'nın coğrafi konumu ve etimolojisinin açıklanması yapıldıktan sonra bölgenin Osmanlı hâkimiyeti öncesi ve Osmanlı dönemindeki idarî, sosyal, hukukî yapısı anlatılmıştır. Kır iskân birimleri, nüfus ve yerleşme hakkında bilgiler verildikten sonra Ahıksa ile ilgili antroponim ve toponimlerin lengüistik özellikleri açıklığa kavuşturulmuştur. Bu incelemede, Ahıska Sancağı'nın şehir ve köylerinde yaşayan reayanın ürettikleri ürünler, hayvancılık, arıcılık, balıkçılık, meyvecilik, bostancılık vergi hâsılları, değirmencilik ve mukataalar hakkında bilgi edinebilmekteyiz. Sancaktaki ticaret hayatı, pazar ve gümrük vergileri hakkında bilgiler de çalışmamızda yer almaktadır. Ayrıca Ahıska Sancağı hane sayıları, hâsılları tablolar halinde gösterilmiştir. Ticari ve sefer zamanlarında çok önemli olan yolların onarım ve bakım işlerinin yapılması çalışmamızda belirtilmiştir. Tüm bu bilgiler dâhilinde Ahıska Sancağı'nın idarî, sosyal ve ekonomik yapısı hakkında veriler ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis I focus on the onomastic, political, administrative and socio-economic structure of the Ahiska Sanjak of the Childir region. Research was conducted on the“Defter-i Mufassal Vilâyet-i Gürcistan”a book of Ottoman State records dated 1595. Through this research, I identify the geographic location and etymology of Ahiska and subsequently describe the administrative, social and legal structures of the region before and during the period of Ottoman domination. After giving information on rural-housing, population and settlement of Ahiska, I clarify of the anthroponym and the linguistic characteristic of toponyms. Through this study we get insights into village production, farming, beekeeping, fishing, orcharding, milling, transport, taxes and on the administrative centers that financed state expenses. Commercial life, markets and custom duties are also included in the study. Household size and revenues are showed in tables. I also highlight how the repair and maintenance of roads became crucial for trade and other forms of travel in the region. An analysis of all these data provides an enhanced understanding of the administration and socio-economic structure of the Ahiska Sanjak.
Benzer Tezler
- XVI. yüzyılın ikinci yarısında Çıldır Beylerbeyliği
Çıldır governorship on XVI. century's second half
ERSİN DOĞANTEKİN
- Özdemiroğlu Osman Paşa ve Dönemi: 1527-1585
Özdemiroğlu Osman Paşa and his reing: 1527-1585
REYHAN ŞAHİN ALLAHVERDİ
Doktora
Türkçe
2012
TarihMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ABDÜLKADİR ÖZCAN
- Ahıska bölgesinde Kıpçakların tarihi (XI-XVI. yüzyıllar arası)
The history of Kıpchaks in Meskhetian region (Between XI-XVI. ages)
AZAD DEDEOĞLU
Doktora
Türkçe
2018
TarihNecmettin Erbakan Üniversitesiİslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İSMAİL HAKKI ATÇEKEN
- 71 numaralı mufassal Tahrir Defterine göre Ardanuç Sancağı
Ardanuç Starboardaccording to the detail Cadastral Record Book numbered 71
TUĞBA GÜNEY