Büyükşehir belediyelerinde mali hesap verme sorumluluğu
Fiscal accountability at metropolitan municipalities
- Tez No: 407327
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: yeni kamu yönetimi, kamu mali yönetimi ve kontrol sistemi, mali hesap verme sorumluluğu, yerel yönetimler, büyükşehir belediyeleri, New public administration, public financial management and control system, fiscal accountability, local governments, metropolitan municipalities
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Neo-liberal politikaların benimsenmesiyle birlikte kamu yönetimleri Yeni Kamu Yönetimi anlayışı çerçevesinde reforma tabi tutulmuştur. Reform hareketlerinin başlangıç noktasını ise kamu mali yönetiminde yapılan düzenlemeler oluşturmuştur. Ülkemizde de yaşanan siyasi ve iktisadi krizler neticesinde 2002 yılı sonrasında kamu yönetimi reformu süreci hız kazanmıştır. Bütünlük içinde kurgulanan reform süreci yasalaşma sürecinin tamamlanamaması nedeniyle parçalı bir şekilde uygulanmaya çalışılmıştır. Bu durum hem mevcut yönetim sistemi ve kültürüyle uyumsuzluklara, hem de reform sürecinde gecikme ve ertelemelere sebep olmuştur. Bu çalışma ile kamu mali yönetimi ve yerel yönetimler alanında yapılan yasal değişiklikler neticesinde büyükşehir belediyelerinde nasıl bir mali hesap verme sorumluluğu sisteminin ortaya çıktığı incelenmiştir. Kamu yönetimi reform sürecinin bütün boyutlarının tekrar gözden geçirilmesi, mali yönetim ve kontrol sisteminin yasal altyapının gerektirdiği zorunluluklar ile beşeri ve idari kapasite arasındaki uyumsuzluğu giderecek düzenleme ve önlemlerin alınması, kamuoyunca ve siyasi makamlarca üst yöneticilerin sistemin etkin çalıştırılması konusunda baskı altına alınması, iç ve dış denetim sisteminin tekrar ele alınarak yeniden yapılandırılması ulaşılan temel sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
After the adoption of neo-liberal policies, the public administrations have also been subjected to reforms within the framework of New Public Administration approach. The starting point for reform initiatives has been the regulations made in the field of public financial management. As a result of political and economic crisis experienced in our country as well, the process for public management reform has gained momentum following the year 2002. The reform process designed with an integrated approach is now being implemented in parts due to the failure to complete the enactment process. And this has resulted in inconsistency with the existing management system and culture as well as in delays and postponements in the reform process. This study examines the system of fiscal accountability at the metropolitan municipalities following the legal amendments in public financial management and local governments. Reviewing all aspects of the public administration reform process, applying necessary measures and regulations to eliminate the inconsistency between the legal obligations of the financial management and control system and the human and administrative capacity, compelling the top managers by the public and political authorities to enable effective functioning of the system, reviewing and reconstructing the internal and external auditing system are among the main findings in the study.