Seramik yüzeylerde fırça ile dekor
Dekor on ceramic surfaces with a brush
  1. Tez No: 407387
  2. Yazar: MAHDİYE MAHDİZAD TEKİYEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Dekor, Fırça, Süsleme, Resim, Yüzey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İnsanlık tarihinin önemli keşiflerinden biri olan seramik, sanat, bilim ve teknoloji gibi alanlarda daima önemli bir malzeme olmuştur. Tarihsel bulgulara ve insanlığın ilk izlerine ışık tutmasının yanında, sanat alanında da kullanımı hep olagelmiştir. Bu çalışma kapsamında, seramiğin estetik nesneye dönüştüğü alan baz alınarak Seramik yüzeylerde Fırça ile dekoratif uygulamalar yer almaktadır. Seramik yüzeylerin kimi amaçlarla boyandığı zamanlardan günümüzdeki görsel estetik sağlayan çalışmalara değinerek, bu alanda yapılan uygulamalar anlatılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, seramik yüzey dekorunun tarihsel gelişimi irdelenmiş, ikinci bölümde bu konu kapsamında yapılan çeşitli dekor örneklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde seramik yüzey üzerine dekor uygulamaları çalışmış yerli ve yabancı sanatçıların çalışmaları yer almıştır. Dördüncü bölümde ise yüzey ve form üzerinde, kişisel fırça dekoru uygulamalarına yer verilmiştir. Her birinin ayrı öyküsü olan çalışmaların yer aldığı bu bölümde, hem teknik bilgiler ve metodolojisine yer verilmiş, hem de bu çalışmaların ortaya çıkmasında etkili olan konular ele alınıp incelenmiştir
Özet (Çeviri)
Ceramic is deemed as one of the most important discoveries made by man. It plays a vital role both in industry and arts. In this work, ceramic is shown as a multi-functional material which could be utilized in decoration. In the first chapter of this thesis, the origin of decor based on ceramic and its development in history has been investigated. The second chapter reads sample models of ceramic decors in the past. The third chapter is a collection of sample works by both locals and foreign artists.The fourth chapter is the collection of decorative corpus done with special brushes by the designer. The last chapter contains ten narrative works describing how the woks were designed, methodology and the techniques used in the creation of these artistic expressions. Key Words Ceramik, Decor, Brush, Ornament, Painting, Surfac