Serigrafi baskı yöntemi kullanılmış seramik yüzeylerde sagar pişirim tekniğinin uygulanabilirliği ve raku pişirimi
Practicability of sagar firing technique on ceramics surfaces that serigraphy printing method used and raku firing
  1. Tez No: 372079
  2. Yazar: AYŞEGÜL ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Serigrafi Baskı, Sagar Pişirim, Raku Pişirim, Ceramics, Serigraphy Printing, Sagar Firing, Raku Firing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoseramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Seramik, üretilmeye başlandığı andan itibaren, günlük kullanım malzemesi olma yanında, şekil verenin duygularını da kattığı sanatsal bir ifade aracı olmuştur. Üretilme sebebi ne olursa olsun, seramik formlar üzerindeki görsellik kaygısı her dönemde var olmuş, seramik nesnelerdeki görsel canlılığı sağlamak için pişirme teknikleri yanında, dekorlama tekniklerinden de faydalanılmıştır. Seramik yüzeyleri dekorlamada kullanılan serigrafi baskı tekniği, endüstriyel kullanımdaki ticari değeri arttırıcı unsur olarak kullanımı yanında, özellikle seramik sanatında, formlara estetik görünümler verebilen, anlatımda özgünlüğü sağlayıcı ürünler ortaya çıkarmada da bir araç olarak kullanılmıştır.Bu araştırmada, serigrafi baskı ve sagar pişirimi uygulanacak seramik formlara şekillendirilmesi tamamlandıktan sonra bisküvi pişirimi, sır pişirimi, serigrafi pişirimi ve sagar pişirimi olmak üzere dört basamaklı bir pişirim uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın amacı, sanatsal seramikte kullanımı yaygınlaşmaya başlayan serigrafi baskı tekniği ile elde edilen dekorlu yüzeyler üzerine, sagar pişirim ile farklı görüntüler elde etmek, böylece seramik sektörüne yeni bir yöntem kazandırmak ve tasarlanan seramik formlara, farklı renklerdeki raku sırları kullanılarak raku pişiriminin gerçekleştirilmesidir. Bu amaçla insan kemiklerinden (kalça, baldır ve diz kapağı kemiği) hareketle oluşturulan formlar, ?alçı kalıp yöntemi? ile modeli alınmış, döküm çamuru ve şamotlu çamur ile şekillendirilmiştir. Şekillendirilmesi yapılan formların 1010°C'lik sıcaklıkta bisküvi pişirimi yapılmış, bisküvi pişirimi yapılan formların serigrafi baskı tekniği uygulanacak kısımlarına transparan sır, pistole ile atılmış, sır pişirimi 980°C'de gerçekleştirilmiş, seramik formların dekorlanmasında ?indirekt serigrafi baskı tekniği? kullanılmış, baskısı yapılmış formlar 860°C'de pişirilmiştir. Sagar pişirim aşamasında, ?plaka yöntemi? ile hazırlanan 50x100 cm. ebadında, 50 cm. derinliğinde dikdörtgen sagar kutusu yapılmış, yardımcı malzemelerle birlikte 860-890 °C'de elektrikli fırında pişirim gerçekleşmiştir.Raku pişirim ise pişirimi yapılacak formların şekillendirilmesinde, şamotlu çamur kullanılmış, çeşitli sırlar, bisküvisi yapılmış olan formlar üzerine pistole yöntemi ve fırça yardımıyla uygulanmış, 1010°C'de kapatılan 800°C'de açılan elektrikli fırında pişirilmiştir.Araştırma sonucunda sagar pişirim tekniğinin serigrafi baskı kullanılmış seramik yüzeylerde uygulanabilirliği ortaya çıkmış, sanatsal amaçla kullanılacak seramikte serigrafi baskının sagar pişirimle uygulanmasında, son derece özgün görünümler elde edilebileceği görülmüştür. Aynı formun farklı parçalarında çeşitli raku sırlarıyla uygulanan raku pişirimin de yüzey üzerinde başarılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Ceramic is an artistic means of expression whose formative?s emotion includes besides being a daily usage material as from being started to produce. Whatever its produce reason, visual anxiety on ceramic forms has been existed at each period. To provide visual dynamism on ceramic objects, embossing techniques are used besides firing techniques. Serigraphy printing method which is used to embossing ceramic surfaces in addition to usage of which increases commercial value on industrial usage, especially on ceramic arts, is a tool in order to reveal products which able to supply aesthetic appearance and originality on expressing.In this study, four steps firing technique (biscuits firing, glaze firing, serigraphy firing and sagar firing) on envisaged ceramics surfaces are discussed. Aim of this research is to obtain different images via sagar firing techniques on sintered surfaces which obtained via serigraphy printing techniques that is commonly used on artistic ceramic usage; thus, to bring in a new method in ceramic sector and to practice raku firing by based on different kinds of raku glazes. For that purpose, forms which formed from human bones (femur and kneepan) are shaped by ?plaster mold method? pouring mud and chamotte muds are used during pouring stage. Shaped forms are fired biscuits firing at 1010 °C, transparent opaque glaze of biscuits fired forms is vitrified via spline method and glaze firing is practiced at 980°C. ?Indirect serigraphy method? is used on ceramic forms? embossing and serigraphy printed forms are fired at 860°C. During sagar firing, rectangle sagar box that is 50x100cm size and 45cm depth is prepared via ?plate method? and firing is practiced at electrical oven at 860-890 degree by using auxiliary materials.During raku firing stage, chamotte mud is used to shape the forms and several glazes are applied on biscuit shaped forms via spline method and with the help of brush and then they are fired at 1010°C at a closed electrical oven.At the end of the research, practicability of sagar firing technique on ceramics surfaces that serigraphy printing method used is revealed and it is seen that most original appearance are able to obtain by using sagar firing technique on artistic ceramics surfaces that serigraphy printing method. It is also seen that raku firing at different parts of the same form via using raku glaze is successful on surface.