Uluslararası ilişkilerde din faktörü ve sekülerleşme olgusu
The factor of religion and phenomenon of secularization in international relations
  1. Tez No: 407399
  2. Yazar: AYŞE SELAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİRE ESRA ÇAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Politika, Dış Politika, Din, Sekülerleşme, Modernite, Küreselleşme, Kimlik, International Affairs, International Politics, Foreign Policy, Religion, Religion-Politics relations, Secularism, Modernity, Globalisation, Identity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
11 Eylül 2001 tarihinde, ABD'de Dünya Ticaret Merkezi'ne ve Pentagon'a gerçekleştirilen saldırılar sonrasında din, uluslararası ilişkilerde bir faktör olarak özellikle Avrupa ve Ameri-ka'da tartışılmaya başlanmıştır. Batıda gecikmiş bir şekilde ortaya çıkan bu ilgi sayesinde birçok akademik çalışma yapılmıştır. Ancak ülkemizde konuya dair literatür oldukça zayıftır. Bu çalışma, uluslararası ilişkilerde bir faktör olarak din ve sekülerleşme olgusunu ele almak-tadır. Dinin uluslararası ilişkilere etkisinin tarihsel kökenleri ve zaman içerisinde ne şekilde değişime uğradığı gözler önüne serilirken; uluslararası ilişkilerde dinin, aksi iddia edilmesine karşın, önemli bir faktör olduğu saptanmaktadır. Bir disiplin olarak Uluslararası İlişkilerde sekülerleşmenin yeri de, farklı tarihsel süreçlerden günümüze sınanmaktadır. Uluslararası İlişkiler teorilerinde dinin yeri tespit edilmekte, ayrıca, dinin uluslararası ilişkilere nasıl tesir edebildiği de çeşitli başlıklar altında açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the occurence of massive terrorist attacks on World Trade Center and Pentagon in United States on September 11, 2011, religion has become an important topic in discussions about international relations particularly in Europe and America. With this delayed interest in the West, many academical studies has been done since then. However, the literature about this subject is relatively inadequate in our country. This study argues religion and sec-ularization concepts as a factor in international relations. While the historical roots of the impact of religion on international relations are being displayed, the changes of the impact of religion in time is being remarked as an important factor in international relations despite being argued contrary. The status of religion in International Relations as a discipline has been challenged in different historical processes from past to present. The status of religion in International Relations is being identified as well as the effects of religion to the interna-tional relations are being described under various titles.