El Kaide terör örgütünün ideolojik kökenleri ve eylemsel dönüşümü
Ideological origins and the transformation of activities of the terrorist organisation 'Al Qaeda'
  1. Tez No: 407400
  2. Yazar: YUSUF KENAN POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FULYA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Terör, Terörizm, Mezhep, Vahhabilik, Köktencilik, El Kaide, Cihat, Religion, Terror, Terrorism, Sectarian, Wahhabism, Fundamentalism, Al-Qaeda, Jihad
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Dünyanın siyasi açıdan belki de en problemli ülkelerinin bulunduğu Ortadoğu coğrafyası, yüzyıllardır devam eden sosyo-ekonomik sorunların yanında süreklilik arz eden çatışma alanlarının bolluğu ile de dikkat çekmektedir. Uluslararası sistemin yapısındaki dönüşümler, ekonominin küresel düzeyde geldiği nokta ve sosyal problemler, Ortadoğu'daki çatışma ve terör ortamını körüklemektedir. Bu çatışma ve terör ortamının mevcudiyetini sürekli olarak devam ettirmesinde uluslararası aktörlerin bölgeye yönelik nüfuz artırma girişimleri sonucunda oluşan reaksiyoner oluşumların yanı sıra yine uluslararası aktörlerin girişimleriyle hayat bulan bazı terör örgütleri de önemli rol oynamaktadır. Bu tezin amacı da Soğuk Savaş sonrası dönemde süper güç olarak adlandırılan ABD'nin karşısına“ana düşman”olarak çıkabilmiş olan El Kaide terör örgütünün ideolojik kökeninin ve eylemlerinin dönüşümünün incelenmesidir. Tezde, El Kaide terör örgütünün kuruluşundan itibaren yaptığı eylemlerin hangi evrelerden geçtiği, örgütün geçmişten bugüne sunulan veriler ışığında önümüzdeki süreçte uluslararası siyaseti ne şekilde etkileyebileceği değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Middle East, where probably the most politically-problematic countries of the world are located, arouses attention with the abundance of enduring conflict areas besides the socio-economic problems which have continued for centuries. Social problems, transformations in the structure of the international system, and the point where the global economy has reached, boost the terror and clash environment in the Middle East. In addition to the reactional formations resulting from the attempts of international actors to increase their influence in the region, some terrorist groups which also occur as a result of the initiatives of the international actors also play a significant role in the continuation of the exsistence of this clash and terror environment. The aim of this thesis is to examine the ideological roots and the transformations of the activities of Al-Qaeda terrorist organisation, which has emerged as“the greatest enemy”of The United States, the superpower in the Post-Cold War era. In the thesis, the phases that the actions of Al-Qaeda terrorist organization have undergone since its establishment and the ways that it may affect the international politics in the future have been studied in the light of the data presented from past to present.