İçsel iş çevresi, kişilik özellikleri ve sektör algısının iş tatmini ve iş performansı üzerindeki etkisi: Alanya konaklama işletmeleri örneği
The impact of internal business environment, personality traits and sector perception on the job satisfaction and on the job performance: The example of Alanya accommodation business
  1. Tez No: 407398
  2. Yazar: ELİF ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN ÜNGÜREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beş Faktör Kişilik Özellikleri, Sektör Algısı, İçsel İş Çevresi, İş Tatmini, İş Performansı, Five Factor Personality Traits, Sector Perception, Internal Job Environment, Job Satisfaction, Job Performance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
İş tatmini ve iş performansı üzerinde oldukça araştırma yapılmış konular olmakla beraber, bu konuları etkileyen bağımsız değişkenler zaman içinde tema olarak aynı kalmasına rağmen, içerik olarak farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıkların temel sebebi“insan”varlığının durağan olmayıp sürekli gelişim ve değişim içinde olmasıdır. Ayrıca çalışma şartları, çalışma ortamları teknolojinin gelişmesiyle de sürekli bir değişim sözkonusudur. Bunlara bağlı olarak işletmelerin en temel faktörü olan çalışanların, geçmişte doyuma ulaştığı ve performansını etkileyen sebepler, günümüzde daha farklı bir yapıya bürünmektedir. Çalışanların iş tatmini ve performanslarını etkileyen birçok etmen vardır. Bu etmenler, bizzat işletme sahipleri ve yöneticileriyle yapılan istişareler sonucunda;“Beş Faktör Kişilik Özellikleri”,“Sektör Algısı”ve sekiz faktörden oluşan ve“İçsel İş Çevresi”olarak adlandırılan“Yönetici Davranışı”,“Sosyal Haklar ve İmkânlar”,“Çalışma Arkadaşları”,“Maaş”,“Kariyer İmkânları”,“İşin Kişiliğe Uygunluğu”,“İşe Yüklenen Anlam”ve“Yönetim Politikası”olarak tespit edilmiştir. Araştırmanın, örneklemi tezin tasarım aşamasında tekstil, inşaat ve turizm sektörleri olarak planlanmıştır. Gerekli ön görüşmeler yapıldıktan sonra inşaat sektöründen tasarım aşamasında, tekstil sektöründen ise uygulama aşamasında vazgeçilmiştir. Araştırma, Alanya'daki beş yıldızlı oteller üzerinde gerçekleştirilmiştir. Gerekli literatür araştırması yapıldıktan sonra, anketler geliştirilmiştir. Anketlerin uygulanabilirliği 15 kişilik bir pilot grup üzerinde denenmiş ve buna bağlı olarak bazı düzenlemeler yapılarak anketler çalışanlara sunulmuştur. Görüşme yaptığımız 30 adet beş yıldızlı otelden 14 adedi anketleri çalışanları üzerinde uygulayabileceğini ifade etmiş, diğerleri turizm sezonu başlangıcı olması nedeniyle araştırmaya katılamayacaklarını belirtmişlerdir. Bu bağlamda 900 adet anket hazırlanmış ve otellere dağıtılmıştır. Anketlerin 705 adedi geri dönmüştür. Bunlardan 73 adedi eksik doldurma, birden fazla cevap verilmesi, cevaplardaki tutarsızlık ve bazı anketlerde baştan sona aynı şıkkın işaretlenmesi sebepleriyle geçersiz sayılmıştır. 632 anket geçerlidir. Anketler SPSS 20 programına aktarılmış, gerekli analizler ve değerlendirmeler yapılmıştır. Öncelikle katılımcıların farklı özelliklerine göre genel profilleri belirlenmiştir. T- testi ve ANOVA analizleriyle katılımcıların farklı özelliklerine göre araştırma kapsamında yer alan değişkenler incelenmiştir. Yapılan korelasyon analizleri sonucunda iş tatmini ve iş performansının belirlenen bağımsız değişkenlerle ilişkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Çalışmanın temel amaçları doğrultusunda gerçekleştirilen regresyon analizleri ile çalışma kapsamında yer alan beş faktör kişilik özellikleri, sektör algısı ve içsel iş çevresi boyutlarından oluşan bağımsız değişkenlerin iş tatmini ve iş performansı üzerinde etkili olduğu sonucu elde edilmiştir. Beş faktör kişilik özelliklerinden dışadönüklük, uyumluluk, sorumluluk, deneyime açıklık boyutlarının iş tatminini pozitif yönde etkilediği, nevrotiklik özelliğinin ise negatif yönde etkilediği bulunmuştur. İş performansını etkileyen boyutların ise, uyumluluk ve sorumluluk olduğu bulgusu elde edilmiştir. Sektör algısının hem iş tatmini hem de iş performansını pozitif yönde yordadığı tespit edilmiştir.“İçsel İş Çevresi”faktörlerinden,“İşin Kişiliğe Uygunluğu”,“Yönetim Politikası”,“Çalışma Arkadaşları”,“İşe Yüklenen Anlam”ve“Maaş”faktörlerinin iş tatminini,“İşin Kişiliğe Uygunluğu”,“Çalışma Arkadaşları”ve“Maaş”faktörlerinin de iş performansını pozitif yönde yordadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
However the issues were quite researhced on job satisfaction and job performance, the theme of the independent variables affecting these issues remains the same over time, while they vary in content. The main reason for the sevariences is that“human”is not stable in the presence of continuous improvement and change. In addition, working conditions and the working environment are subject to change with the development of technology. The employees are the most basic factors of enterprises. The reasons that were satisfactory and had an affect on their performance in the past, are different structures today. There are many factors that influence employee job satisfaction and job performance. As a result of consultations with business owners and managers personally, these factors have been identified as,“Five Factor Personality Traits”,“Sector Perception”and“Internal Job Environment”consisting eight factors, which are called“Manager Behavior”,“Social Rights and Opportunities”,“Colleagues”,“Salary”,“Career Opportunities”,“Job Personality of Eligibility”,“Job Uploaded Meaning ”and“ Management Policy ”. In the design phase of thethesis, sample of the survey was planned as textiles, construction and tourism sectors. After the necessary preliminary interviews, it was abandoned from the construction sector at the design phase, from the textile sector at the implementation phase due to various short comings in the textile and construction sector. Five-star hotels in Alanya, has been included in the sample. After the necessary literature survey, questionnaires were developed. The applicability of the questionnaire wastested on a pilot group of 15 people and made some adjustments to the survey, and then presented to the employees accordingly. We had an interview with 30 five-star hotels for the research, 14 hotels of them accepted, the others could not participate in the research due tot he start of tourism season. In this context, a total of 900 questionnaires were prepared and distributed to the hotels, only 705 of them returned us. 73 of them are invalid because of missing filling, giving more than one answer, marking the same case from start to finish and some in consistencies in the survey responses. There are 632 valid questionnaires. We have transferred the results to SPSS 20 program and made necessary analysis and evaluation. First, the overall profile was determined by the different characteristics of the participants. The variables in this study were examined via the t-tests and ANOVA analysis. As a result of correlation analysis, it was extrapolated that job satisfaction and job performance are correlated with determined independent variables. As a result of regression analysis, the independent variables in this study consisting of five-factor personality traits, sector perception and internal work environment are affected on job satisfaction and jobperfomance. It was found that the five personality traits of extraversion, agreeableness, conscientiousness and openness to experience affect job satisfaction positively, while neuroticism has a negative effect on our dependent variables. The dimensions of five factor personality properties affecting the job performance are agreeableness and conscientiousness. It was found that industry perception are affected positively both by job satisfaction and job performance. It was obtained that the results of“Job Personality of Eligibility”,“Management Policy”,“Colleagues”,“Job Uploaded Meaning”and“Salary”from the dimensions of Internal Job Environment affected job satisfaction. . It was also obtained that the results of“Job Personality of Eligibility”,“Colleagues”and“Salary”from the dimensions of Internal Job Environment affected job performance.