Selâme Mûsa'nın hayatı ve el-Belâğatu'l-'Asrîyye ve'l-Luğatü'l-'Arabîyye adlı eseri
Salama Moussa's life and his work modern rhetoric and the Arabic language
- Tez No: 407419
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASİN PİŞGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Biography, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Selâme Mûsa, Dil, Belâğat, Modern, Tarih, Salama Moussa, Language, Rhetoric, Modern, History
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, 1887-1958 Tarihleri arasında yaşamış Mısırlı Kıpti yazar-düşünür Selâme Mûsa'nın hayatı ve el-Belâğatu'l-'asriyye ve'l-luğatü'l-'Arabiyye isimli eseri konu edilmiştir. Çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yazarın yaşadığı dönemin siyasi ve kültürel devinimine ayna tutulmuştur. Birinci bölümde ise, yazarın, hayatı, eserleri, ilim ve fikir dünyası ve bu dünyadaki yerine değinilmiştir. İkinci bölümde, el-Belâğatu'l-'asriyye ve'l-luğatü'l-'Arabiyye adlı eserle bağlantılı olan ilimler, tarihi seyri itibariyle eserin muhtevası ele alınmıştır. Aynı zamanda eser yazılırken takip edilen metotlar da incelenmiştir. Eserin alanında bir dil ve belâğat kitabı olarak, sahasındaki yeri tespit edilmiştir. Bu çalışmada, eserin tahlili yapılmış, değindiği konular belirtilmiştir. Buradaki amaç, 19. yüzyılda dönemin tartışma mevzularından olan dil ve belâğat konularını ihtiva eden bu eseri değerlendirerek herkesin istifadesine sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Our thesis presents the life of Salama Moussa who lived between 1887-1958 is Egyptian Coptic writer and philosopher and his work called ''Modern Rhetoric and the Arabic Language'' Work consists preface and two parts. We cleared the political and cultural procession of the years of the writer in the preface. In the first part we mentioned the life and ideas and science and ideas of the writer and his position in this world. In the second part we checked the sciences connected with the works called ''Modern Rhetoric and the Arabic Language'' through the prestige of running history we tried to find the methods used while preparing, analyzing the context of the work. We tried to find out the place of the work in this field as the book of sociology of language. We did this study by the aim of analyzing and revealing the various subjects dealt with. Our aim is to offer everyone's benefit by evaluating mentioned work as lots of valuable studies done in the 19th century.