Fotoğraf ve ideoloji: 17 Aralık süreciyle ilgili Türk yazılı basınında kullanılan fotoğrafların göstergebilimsel çözümlemesi
Photos and ideology: Semiotic analysis of the photos used in the Turkish press, relevant to the 17. december process
- Tez No: 407439
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, ideoloji, basın fotoğrafı, Semiotics, ideology, press photo, cinema
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günlük hayatımızda işaretler dünyasında yaşarız. Çevremizdeki şeyleri anlayabilmek için farklı göstergeleri çözümleme ve anlamlandırmamız zorunluluğu vardır. Gördüğümüz birçok gösterge bizlere kaynağın yaptığı kodlama ile belirli bir mesajı iletir. Bu noktada tüm bu göstergeleri yorumlayabilmemiz için göstergebilim devreye girer. Göstergebilim aracılığıyla medyanın kodlanmış anlamlar bombardımanına baktığımızda ideolojinin nasıl çalıştığını gerçek anlamıyla görebiliriz. Bu tezin odak noktası belirleyici ideolojinin günlük hayatımıza göstergeler vasıtası ile nasıl ulaştırıldığını ortaya koymaktır. Bu çalışma basın fotoğrafları ve anlam üretmek üzere yapılmış kodlamaları taşıyan görüntülerin basında nasıl kullanıldığı ile sınırlıdır. Tüm görsel mesajların ideolojik bir sistem içerisinde üretilip çeşitli basın organlarında dolaşıma sokulduğunu anlamamız gerekmektedir. Buradan üretilen anlamları içinde yaşadığımız sistemin değiştirilmesi için kullanmadığımız sürece gördüklerimizin fazla bir anlamı yoktur.
Özet (Çeviri)
During our everyday life, we live in the world of signs. It is obligatory for us to analyze different indicators and give these indicators meanings, in order to understand what is around us. Many indicators we see transmit us a certain message through the codification carried out by the source. At this point, semiotics steps in, in order for us to interpret all these indicators. When we observe media's code-designed meanings bombardment via semiotics, we can truly see how ideology works. The focal point of the present thesis is to reveal how determinant ideology reaches our everyday life via indicators. The present study is limited to how press photos, and images carrying codifications to generate meanings, are used in the press. We have to understand, all visual messages are produced within an ideological system and put into circulation in various press organs. What we see do not matter that much, unless we use the meanings generated there for changing the system we live in.