TV'de kapitalist hegemonyanın yeniden üretimine bir örnek: 'Bu Tarz Benim' yarışması
An example of reproduction of capitalist hegemony on tv: TV show 'This is My Style'
- Tez No: 407438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NARİN TÜLAY ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, tüketim kültürü, yaşam tarzları, moda, yarışma programları, Popular culture, consumer culture, lifestyles, fashion, competition programs
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Tüketim arzusu ve yaşam tarzları bugün hayatın her alanına sirayet etmiş durumdadır ve artık bireyler toplumda kimliklerini tükettikleri nesneler ile göstermektedirler. Moda da kapitalist sistemin en önemli gösterenlerinden birisi olarak bireyin kimliğini oluşturmada kullandığı araçların başında gelir. Moda bugün kitle iletişim araçları ile yayılma imkânına kavuşurken en büyük desteğini televizyondan alır. Bu çalışmada, kapitalizmin sömürü araçlarının başında gelen kadın bedeni aracılığıyla“Bu Tarz Benim”yarışmasının tüketim kültürünü nasıl yeniden üreterek yaygınlaştırdığı gösterilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın alan yazın kısmında kültür kavramından hareketle popüler kültür ve popüler kültüre kuramsal yaklaşımlar incelenmiştir. Daha sonra tüketim olgusundan hareketle üretim toplumundan tüketim toplumuna geçiş süreci ele alınmış ve postmodernist düşünürlerin görüşlerine yer verilmiştir. Tüketimin günümüz toplumunun en önemli kültür yayan aracı konumundaki televizyonla ilişkisi incelendikten sonra örnekleme konu olan“Bu Tarz Benim”yarışması tüketim toplumu bağlamında içerik ve eleştirel söylem analizi teknikleri ile incelenmiştir. Nihayetinde bir moda dolayısı ile de tüketim programı olan bu yarışma programının, sanıldığı gibi sadece bir yarışma programı olmadığı, aksine moda aracılığıyla hâkim ideolojinin öznesi konumuna getirilen yarışmacılar ile kapitalist hegemonyanın yeniden üretilip yerinin sağlamlaştırılmaya çalışıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Consumer desire and lifestyles have spread to each and every domain of life today and individuals display their identities in society through metas they consume. Fashion, as one of the most important signifiers of the capitalist system, is the primary tool which the individual use to form his / her identity. As fashion gets the opportunity of spreading by means of mass media, it the greatest support from television. This thesis aims to reveal how television show“Bu Tarz Benim”(This is My Style) reproduce and popularize consumer culture through female body which is the primary one of capitalism's tools of exploitation. Popular culture and theoretical approaches to popular culture have been examined with reference to culture notion in the literature part of the research. Then, the process of transition to consumer society from production society has been discussed on the basis of 'consumption' concept and views of postmodern thinkers have been touched upon. After the relation between consumption and the television, which is the most prominent tool of culture diffusion in modern societies, has been examined; television show“Bu Tarz Benim”(This is My Style), the subject of sample has been analyzed through content analysis and critical discourse analysis methods in the context of consumer society. Consequently, it has been concluded that this television show, which is a consumption show because of a fashion at the same time, is not a contest program as it may seem; on the contrary, it reproduces capitalist hegemony and attempts to strenghthen its position by setting competitors as subjects of the dominant ideology by means of fashion industry.