Türkiye'deki Suriyelilerin hukuki durumu
Legal status of Syrians in Turkey
  1. Tez No: 407446
  2. Yazar: BETÜL DÜRGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECLA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci, Uluslararası Koruma, Geçici Koruma, Suriyeliler'in Hukukî Durumu, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Syrians, Refugee, International Protection, Temporary Protection, Legal Status of Syrians, The Law on the Foreigners and International Protection
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Komşu ülke Suriye'de yaşanan sıkıntılı süreç Türkiye'yi de etkilemiştir. Suriyeliler ülkelerindeki zulümden dolayı zorunlu göçe maruz kalmışlardır. Yazılı ve görsel medyadaki haberlerde, resmî açıklama ve yazılarda Suriyelilerin hukukî statüsü hakkında terminolojik olarak bir birliğin olmadığı görülmüştür. Tezin amacı; Türkiye'deki Suriyelilerin hukukî statüsünü açıklığa kavuşturup, uygulama ve teoride Suriyelilerin sahip oldukları hak ve yükümlülükleri tespit etmektir. Bu çalışma kapsamında uluslararası koruma bakımından mülteci ve sığınmacı kavramları incelenmiş ve bazı ülke uygulamalarına yer verilmiştir. İlgili kavramlar açıklandıktan sonra uluslararası ve bölgesel belgeler ele alınmıştır. Türkiye'nin mülteci politikası; 1951 Cenevre Sözleşmesi, 1967 Protokolü, 2013 tarihli Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve Geçici Koruma Yönetmeliği ile birlikte değerlendirilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The troubled process in neighbour country Syria has affected Turkey, too. The Syrians have been subjected to forced emigration because of persecution in their country. The written and visual media news and communiquê does not have a common terminology about legal status of Syrian. The purpose of the dissertation; to explain the legal status of Syrians, identify the rights and obligations which Syrians have in practice and theory. The concepts refugees and asylum seekers, have been reviewed in this study in the context of international legal protection and the application of some countries. After having described the relevant concepts, international and regional documents have been examined. Turkey's refugee policy has been analyzed under the 1951 Geneva Convention, 1967 Protocol, The Law on the Foreigners and International Protection 2013 and Regulation on Temporary Protection.