Suriyeli sığınmacıların iş kurma süreci Laleli-Beyazıt çevresi
The business establishment processs of Syrian asylum seekers Laleli-Beyazit neighbourhood (İstanbul)
  1. Tez No: 472177
  2. Yazar: ÖZGÜR ATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEM BİRİZ KARAÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Sociology, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Alan, Beyazıt, göç, habitus, iş kurma, Laleli, mülteci, sermaye, Suriyeli sığınmacı, Syrian asylum seeker, open a business, immigration, habitus, capital, field, Laleli, Beyazıt, refugees
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ortadoğu'da Arap Baharı olarak adlandırılan, protestolar ile başlayıp kimi ülkelerde iç savaşlara sebebiyet veren süreç son durumda ''Arap Baharı'' kavramı yerine ''Arap Kışı'' denilecek bir duruma geldi. Tunus'ta üniversite mezunu seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin zabıtaların tezgahına el koymasını kendisini yakarak protesto ettiği ve ''Arap Baharı''nın kıvılcımına sebebiyet vermesi ile başlayan süreç birçok Arap ülkesinde hükümetlerin değişmesi kimi ülkelerde rejimlerin ve sınırların değişmesine sebebiyet verdi. Suriye'de 2011 baharında hükümet karşıtı demokrasi protestoları zamanla iç savaşa dönüştü. Arap baharı sürecinde en büyük zararı gören Suriye devleti ve halkı oldu muhtemelen. Türkiye'de Göç İdaresinin verilerine göre 3,2 milyon Suriyeli sığınmacının bulunduğu ve bunların sadece %8'i kamplarda yaşadığı belirtiliyor. Çoğunluğu kampların dışında kendi çabalarıyla yaşamını sürdüren sığınmacılar, çeşitli iş kollarında çalışmakta veya kendi işlerini yapmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı İstanbul'un Laleli ve Beyazıt bölgesinde Suriyeli sığınmacıların iş kurma sürecini irdelemeye çalışmaktadır. Çalışmada Türkiye'deki Suriyelilerin hukuki durumunu, haklarını, demografik yapılarını literatür taraması ile tespit edilmeye çalışılmıştır. İş kurma sürecini, Laleli ve Beyazıt iktisadi alanının tanımını yaptıktan sonra, Bourdieu'nun habitus, alan, sermaye kavramları ile görünür kılmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The process which was defined as Arab Spring has been started with protests and ended up with civil war in some countries throughout Middle East, and then lately becoming a chaotic blizzard instead of an Arab spring. Arab spring started with the desperate just graduated Muhammed Buzizi killing himself as a way to protest for the corruption in the Tunisian police and continued in other countries of the region giving as a result some changes of regimes and borders. During 2011 in Syria the protest that started asking for a democratic government turned into a civil war. Probably during the Arab Spring the biggest damage has been the Syrian state and the society. In Turkey, according with the Immigration Bureau, there is 3,2 millions of Syrian refugees of which just %8 live in refugee camps. The majority of the refugees survive with their own efforts out of the camps, either working in different jobs or trying to rule their own business. This essay's aim is to study how the Syrian refugees open a business in the area of Laleli and Beyazıt (Istanbul). This composition is trying to determinate, with the help of the literature revision, how is the legal position, rights and demographic structure of the Syrian citizens in Turkey. For that purpose after the description of how is the process to open a business in the Laleli and Beyazit economic area, we will keep on the analysis with the help of Bourdieu's terms of habitus, field and capital.