Avrupa Birliği'nin Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu'na katılımı
The accession of the European Union to The European Convention on Human Rights
  1. Tez No: 407451
  2. Yazar: GÖKÇE TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HANİFİ BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, katılım, insan hakları, European Union, European Convention on Human Rights, European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms, accession, human rights
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Avrupa Birliği'nin Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu'na katılımında en önemli yeri teşkil eden nokta Avrupa Birliği'nin özerk yapısı ve Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın Avrupa Birliği hukuku kapsamında münhasıran yetkili olmasıdır. Sıklıkla katılıma ilişkin müzakereler yapılmasının, yeni düzenlemeler getirilmesinin ve Avrupa Birliği Adalet Divanı'ndan görüş talep edilmesinin ana sebebi özerklik unsuruna zarar vermeden Birliği Konvansiyon'a dahil etmektir. Çalışmanın amacı katılımın ve Katılım Anlaşmasının Avrupa Birliği'nin özerkliği ile olan ilişkisini irdelemektir. Bu doğrultuda ilk bölümde katılım öncesinde Avrupa Birliği ve Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu ilişkileri tespit edilmiştir ve katılım düşüncesinin net bir biçimde ortaya çıkışıyla katılım müzakerelerine kadar olan süreç inceleme konusu yapılmıştır. İkinci bölümde ise Katılım Anlaşması'nın içeriği ve katılım ile ortaya çıkacak hak ve yükümlülüklerin Avrupa Birliği hukukunun özellikleri kapsamında değerlendirilmesi üzerine yoğunlaşılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise katılımın gerçekleşmesinin ardından Avrupa Birliği hukukunun ve kurumlarının ne şekilde etkileneceği ve Avrupa Birliği Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi arasındaki ilişkinin ne yönde evrileceği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The European Court of Justice's exclusive jurisdiction about European Union law and the autonomy of European Union constitutes the most important point of the European Union's accession to the European Convention on Human Rights. The main reason of making frequent negotiations and new arrangements is ensure the accession without undermining the EU's autonomous legal order. The purpose of the study is evaluating the relationship between the accession, Accession Agreement and the autonomy of European Union. In this direction, the relation between European Union and European Convention on Human Rights has been identified and the emergence of accession idea and the situation until the accession negotiations has been examined in the first chapter. The second chapter concentrates on the content of the Accession Agreement and the examination of the characteristics of European Union law with rights and obligations that will arise after the accession. The last chapter examines which manner the European Union law and institutions will be affected and how the interaction between European Court of Justice and the European Court of human rights will change after the accession.