Devlet ve insan hakları bağlamında kendi kaderini tayin hakkı
The right to self-determination within the context of state and human rights
  1. Tez No: 407452
  2. Yazar: SELİM MİSAFİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAL TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kendi Kaderini Tayin, Kendi Kaderini Tayin Hakkı, Self Determinasyon, Devlet, İnsan Hakları, Self-Determination, The Right to Self-Determination, State, Human Rights
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Kamu Hukuku, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler teori ve uygulamalarında önemli bir yer edinmiş olan kendi kaderini tayin hakkı, belirsiz ve çetrefilli bir yapıdadır. Bu çalışmada, konuya ilişkin yerli ve yabancı yazındaki farklı görüşler hukuki bir perspektifin süzgecinden geçirilip bilimsel ve insani gerçekler göz önünde tutularak, bu sorunlu yapısının analitik bir çerçevede açıklanmasına gayret edilmiştir. Kendi kaderini tayin hakkı konusu, belirlenen tüm yönleriyle ele alınıp olumlu ve olumsuz yanları ile ortaya konmuş, bu bilgi ve yorumlar eşliğinde okuyucunun takdirine sunulmuştur.“Devlet ve İnsan Hakları Bağlamında Kendi Kaderini Tayin Hakkı”isimli bu çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümler, çalışma ve konunun temelini oluşturmakta, üçüncü bölüm ise, bu temel üzerinde yükselerek çalışmayı özgün hale getirmeyi amaçlamaktadır.“Kendi Kaderini Tayin Kavramı ve Tarihçesi”başlığını taşıyan birinci bölümde, kendi kaderini tayin kavramının anlamı tüm boyutlarıyla ele alınmakta, tarihçesine kronolojik sıra ve skala gözetilerek yer verilmektedir. İkinci bölüm,“Kendi Kaderini Tayin Hakkının Hukuki Kapsamı ve Türleri”ni bu başlık altında incelemekte olup; kendi kaderini tayin hakkının gelişim, dönüşüm ve uygulanmasını sağlayan uluslararası belgeler ile hakkın türleri olan“içsel kendi kaderini tayin hakkı”,“dışsal kendi kaderini tayin hakkı”ve“ekonomik kendi kaderini tayin hakkı”üzerinde durmaktadır. Çalışmanın karakteristik kısmını oluşturan“Kendi Kaderini Tayin Hakkının Devlet ve İnsan Hakları Işığında İncelenmesi”başlıklı bölümü, üçüncü ve son bölümdür. Bu bölümde, kendi kaderini tayin hakkının“devlet”ile olan ilişkisi, diğer uluslararası hak ve ilkelere de değinilerek araştırılmaktadır. Ek olarak, üçüncü kuşak insan hakları listesinde yer alan kendi kaderini tayin hakkının, İnsan Hakları Hukuku içindeki yeri ve insan hakları ideali bağlamında önemi ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The right to self-determination which constitutes a substantial point in theory and implementation of Public Law, Political Sciences and International Relations, has an ambiguous and complicated structure. In this study, the problematic structure of this right has been tried to put in to an analitic frame by taking into consideration the scientific and humanitarian realities with passing the different opinions in local and foreign literature through the filter of a legal perspective. The issue of the right to self-determination is examined with all specified aspects setting forth the negative and positive sides and submitted the reader's discretion in company with these informations and interpretations. This study that entitled“The Right to Self-Determination within the Context of State and Human Rights”consists of three main chapters. The first and second chapters form the basis of the subject, the third chapter rises upon this basis and aims at making the study distinctive. The first chapter named“The Notion and History of Self-Determination”, examines the meaning of self-determination notion thoroughly and includes its history considering the chronological order and scale. The second section which is examining the“The Legal Scope and Types of The Right to Self-Determination”under this title, dwelling on the international documents that enabling the progress, transformation and application of the right to self-determination and the types of the right called“the right to internal self-determination, ”the right to external self-determination“ and ”the right to economic self-determination.“The Examination of The Right to Self-Determination in Consideration of State and Human Rights”is the third and the last chapter which constitutes the specific part of the study. In this chapter, the relation between the right to self-determination and“state”is examined by referring other international rights and principles. In addition, this chapter reveals the important place of the right to self-determination, which takes place in third-generation of human rights, in Human Rights Law and human rights ideal.