GSM operatörü tercihinde etkili olan faktörlerin gizli Markov modelleri ile analizi
Analysis of factors that impact on GSM operator preference by using hidden Markov models
  1. Tez No: 407480
  2. Yazar: YUSUF ALİ DANIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE İPEKÇİ ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil iletişim, GSM operatörleri, Markov zincirleri, gizli Markov modelleri, Mobile communication, GSM operators, Markov chains, hidden Markov models
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, markaların kısa ve uzun dönemde tercih edilme olasılıklarının belirlenmesinde kullanılan Markov zincirleri ve tercih nedenlerinin araştırılmasında kullanılan gizli Markov modelleri ele alınmıştır. Mobil telefon kullanıcılarının operatör tercihlerinin yanında fiyat uygunluğu, hizmet kalitesi, yakın çevrede kullanılması, vb. gibi tercih nedenlerinin de neler olabileceğinin bilinmesi operatörler açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın örneklemi mobil iletişim alanında önemli bir müşteri kitlesi olan üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Öğrencilerin GSM operatörü tercihleri ve bu tercihlerin nedenleri ile ilgili bilgiler anket yoluyla elde edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin gelecek dönemdeki GSM operatörü tercihleri ve tercihlerinde önemli olan faktörlerin tespiti gizli Markov modelleri kullanılarak araştırılmıştır. Bu çalışma ile mobil iletişim alanında faaliyet gösteren operatörlere bir karar desteği sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, both Markov chains that frequently used for determining preference for short and long-term possibilities of brands and hidden Markov models that used to research the reason for preference were tackled. Not only operator preferences of mobile phone users but also its reasons hold key factors, such as cost-effectiveness, quality of service, using by circle, etc. The sample for this study was composed of university students which have major customer mass in the mobile communication space. Data about GSM operator preferences of students and their preference reasons were obtained via questionnaire. GSM operator preferences of university students in the future and determining of important factors in the preferences was analysed via hidden Markov models. Providing decision support for the operators carrying on a business in the mobile communication space was aimed with this study.