GSM operatörü tercihinde etkili olan nedenlerin önem düzeylerini belirlemeye yönelik bir analiz
An analysis towards determition of signifance levels of reasons efficient in GSM operator preference
  1. Tez No: 421650
  2. Yazar: FATMA ZANCO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Telekomünikasyon sektörü, GSM operatör tercihi, Telecommunication sector, GSM operator preference
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Haberleşme sektörünün en büyük alt sektörü olan telekomünikasyon sektöründe meydana gelen teknolojik gelişmeler yayılan bilginin miktarı ve hızının artmasını sağlamıştır. Bu yönüyle sosyal bir faydaya sahip olan telekomünikasyon sektörü ülke ekonomisinin en önemli alt yapı unsurlarından birini oluşturmaktadır. Bu sektörde yaşanan gelişmeler ülke ekonomisinin büyümesinde ve kalkınmasında en önemli bir rol üstlenmektedir. Telekomünikasyon sektöründe mobil işletmeleri en büyük paya sahiptir. Türk mobil piyasasında faaliyet gösteren mobil işletmeler AVEA, TURKCELL, VODAFONE olarak sıralanabilir. Bu çalışmanın amacı Bayburt Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerin GSM operatörü tercihine etki eden faktörleri belirlemektir. Bu amaçla hizmet kalitesi, fiyat, reklam, kapsama alanı, akraba ve yakın çevre faktörleri dikkate alınmış ve bu faktörlerin GSM operatörü tercihindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda GSM operatörü tercihinde hizmet kalitesi, fiyat ve kapsama alanı değişkenlerinin anlamlı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The developments occuring in telecommunication sector the largest sub-sector of communications sector provide that the amount and speed of spreading information have increased. The telecommunication sector having social utility from this ascept forms the one of the most important infrastrucutre elements of a country economy. The developmets in this sector play a vital role in growth and development of a country. Mobile enterprises have the lion's share in telecommunication sector. The mobile enterprises operating in Turkish mobile market are AVEA, TURCELL, VODAFONE. The purpose of this study is to determine the factors affecting the choices of the students studying in Bayburt University. For this purpose, service quality, price, advertisement, coverage area, relatives and immediate environment are taken in consideration and the effects of these factors on operator preference are examined. It follows from the study that service quality, price and coverage area are statistically significance on GSM operator preference.