İlköğretim öğrencilerinde kalıtımla ilgili kavram yanılgıları
Misconceptions about heredity by primary school students
- Tez No: 407552
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Genetik, Education and Training, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Kalıtım, DNA, Kavram yanılgıları, Biyoloji eğitimi, Heredity, DNA, Misconceptions, Biology education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Öğretmenliği Eğ. Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma ile orta okullardaki 8. sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji derslerinin kalıtım konusunda karşılaştıkları öğrenme güçlüklerini ve kavram yanılgılarını saptamak hedeflenmiştir. Öğrencilerde karşılaşılan kavram yanılgılarının öncelikli olarak ortaokul seviyesinde saptanması ve buna göre öğretim stratejilerinin belirlenmesi Lise öğreniminde öğrencilerinin başarılarına katkı sağlayabilir. Araştırma Karaman ili Ayrancı ilçesine bağlı merkezi ortaokullarda yapılmış olup, 8. sınıf ve 7. sınıf düzeyindeki öğrenciler araştırmanın evreni olarak seçilmiştir. Araştırmada literatüre dayalı olarak kalıtımla ilgili bir anket öğrencilere uygulanmıştır. Elde edilen veriler ayrı ayrı ve karşılaştırmalı olarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayanarak öğrencilerde kalıtımla ilgili saptanan kavram yanılgıları ve bunların kaynakları irdelenmiştir. Buna göre kalıtım konusunun öğretiminde öğrencilerden elde edilen verilerden faydalanarak daha iyi bir kalıtım öğretiminin nasıl sağlanabileceği konusu tartışılmış olup, yapılandırıcı yaklaşımla kalıtım konusunun öğretilmesinin yararlı olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of his study was to detect the misconceptions about heredity in secondary school (Middle school) 8th Grade pupils' Science courses. In order to perform a beneficial and useful science education in High School it was necessary. This research performed central schools of Ayrancı town in Karaman Province. The space of study was 7 & 8. th grade pupils that the group of student has been designated control (Grade 7) & experimental groups (Grade 8). The data obtained from research assessed via appreciated statistical methods. As a results the findings of this research has been shown that pupil generally have many misconceptions could come from environment and family effects. To detect students' alternate view just before starting in the science education in the class may be useful for teaching and learning activities. Also a constructive approach designated according to students' misconception could be useful for education.