İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin canlılarda çoğalma ve kalıtım ünitesindeki temel kavramları anlama seviyeleri
The levels of students' understanding of basic concepts in reproduction and inheritance in the living things unit at 8th grade
  1. Tez No: 96775
  2. Yazar: ÖMER ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİPAŞA AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Temel Biyolojik Kavramlar, Kavramlann Anlaşılma Düzeyleri, Biyoloji Eğitimi, Öğretme ve Öğrenme, Biology Education, Basic Biological Concepts, Understanding of Concepts, Teaching and Learning Biology. VI ICYfiKSEKÖ?RfTI&tK '?«? i.U
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bugünkü eğitim anlayışında konu öğretimi yerine kavram öğretimi tercih edilmektedir. İlköğretimde fen bilimleriyle ilgili temel kavramlar öğretilmektedir. Kavramların anlaşılma seviyeleri, kavramların kalıcı ve etkili öğretimi gibi konular fen bilimleri eğitiminin araştırma konulan arasındadır. Bu çalışmayla ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin, biyolojinin temelini teşkil eden bazı kavramları öğrenme düzeyleri tespit edilmiştir. Bu çalışma, fen bilgisindeki temel biyolojik kavranılan (hücre, hücre bölünmesi, çoğalma, kalıtım ve ekoloji) içermektedir. Çalışma Trabzon ili ile sınırlandınlrnıştır. Öğrencilerin anlama seviyelerinin tespiti amacıyla 25 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir test çeşitli okullarda 300 öğrenciye uygulanmıştır. Aynca bu okullarda görevli 10 öğretmen ve rastgele seçilmiş 20 öğrenciyle konuyu tamamlayıcı mülakatlar yapılmıştır. Kavramların öğretimi sırasında sınıf içi gözlemlere de başvurulmuştur. Yapılan bu çalışmalarla öğrencilerin ilgili kavranılan anlamada ne kadar başanlı olduklan ve öğrenmekte zorlandıklan kavramlar tespit edilmiştir. Öğrencilerin bu kavramlarla ilgili fikir ve düşünceleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda 8. sımf öğrencilerinin temel biyolojik kavranılan öğrenme düzeylerinin oldukça düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir. Bu durumun sebeplerinin tespiti, öğrencilerde kavramlar hakkında oluşan yanlış fikirleri oluşmasını engelleyecek öğretim stratejileri ve kavramların kalıcı ve etkili öğretimiyle ilgili çalışmaların yapılması gerekliliği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Levels of Students' Understanding of Basic Concepts in Reproduction and Inheritance in Living Things Unit at 8th Grade. The aim of this study is to explore the levels of students' understanding of some basic biological concepts at 8th grade. According to today's education system, teaching concepts is more desirable than teaching topics. In primary school basic concepts, which are building blocks for later learning in science, have been taught. Research in science education is concentrated on teaching and learning of concepts, understanding of concepts, lasting learning and so on. This study is focused on basic biological concepts such as cell, cell division, inheritance and ecology. The study was carried out in Trabzon. To explore students' level of understanding, a test consisted of 25 multiple-choice questions was implemented to a sample of 300 students in various schools. In addition, interviews were carried out to 10 teachers and 20 students selected at random. Classroom observations were also done to collect supplementary data. The collected data were analysed to find out students' level of understanding as well as difficulties in understanding concepts. The result of this study shows that students' level of understanding basic biological concepts is quite low. As a result, the possible causes of this together with some suggestion about to overcome misconceptions are made.