Yaşam doyumunu yordayan örgütsel değişkenler:Örgüt temelli özsaygının düzenleyici rolü
The organizational predictors of life satisfaction:The mediating role of organization-based self-esteem
  1. Tez No: 407588
  2. Yazar: EZHER KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL YETİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgüt Temelli Özsaygı, Örgütsel Bağlılık, Grupla Özdeşleşme, Yaşam Doyumu, Organizational Justice, Organization-based Self Esteem, Organizational Commitment, Group Identification, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Örgütsel adalet, örgütsel bağlılık ve örgüt temelli özsaygı kavramları alanda birçok yönden, birçok kavramla beraber çalışılmıştır. Bu araştırmanın amacı, örgüt temelli özsaygının, örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkideki düzenleyici rolünü incelemektir. Ayrıca, örgüt temelli özsaygının, grupla özdeşleşme ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide de düzenleyici rolü incelenmiştir. Son olarak, yaşam doyumunu yordayan örgütsel değişkenler incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre örgütsel adalet, örgüt temelli özsaygı ve örgütsel bağlılık gibi örgütsel değişkenlerin yaşam doyumunu yordaması, iş hayatının yaşam doyumundaki önemli rolünü göstermiştir. Ayrıca, örgüt temelli özsaygının örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide düzenleyici bir rolü olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak, örgüt temelli özsaygının grupla özdeşleşme ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide düzenleyici bir rolü olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Organizational justice, organizational commitment, organization-based self-esteem are studied with different variables in the literature. In this study, it is aimed to investigate the mediating role of organization-based self-esteem between organizational justice and organizational commitment. In addition, it is aimed to investigate the mediating role of organization-based self-esteem between group identification and life satisfaction. Lastly, it is investigated which organizational variables predict the life saticfaction. According to result, organizational justice, organizational commitment and organization-based self esteem predict life satisfaction. Additionally, in this study, it is found that there is a mediating roll of organization-based self-esteem in the relationship between organizational justice and organizational commitment. In the end, the mediating roll of organization-based self-esteem in the relationship between group identification and life satisfaction is found in this study.