Çocukluk çağı cinsel ve fiziksel istismarı ile yineleyen mağduriyet ve psikopatoloji ilişkisinde duygu düzenlemenin aracı rolü
The mediating role of emotion regulation in the relationship of sexual and physi̇cal abuse, revi̇cti̇mi̇zati̇on and psychopathology
- Tez No: 407587
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU AYDIN ACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı ruhsal travmaları, duygu düzenleme güçlükleri, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, yineleyen mağduriyet, Childhood psychological traumas, difficulties in emotion regulation, post traumatic stress disorder, depression, revictimization
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çocukluk çağındaki fiziksel ve cinsel istismarı da kapsayan travmatik yaşam olaylarının kişide depresyon, travma sonrası stres semptomları ve yineleyen mağduriyetin gelişiminde önemli rol oynadığı bilinmesine rağmen bu ilişkiye aracılık eden faktörler hakkında hala kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışma, duygu düzenleme güçlüklerinin çocukluk çağı travmaları ile depresyon, travma sonrası stres ve yineleyen mağduriyet arasındaki ilişkide aracı rolünün belirlenmesini amaçlamaktadır. Örneklem grubu 220 kadın ve 80 erkek katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılara Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (DDGÖ), Çocukluk Çağı Travma Ölçeği (ÇÇTÖ), Post Travmatik Stres Bozukluğu Soru Listesi Sivil Versiyonu, Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Yineleyen Mağduriyet Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada, toplanan bilgiler Lisrel 8.51 versiyonu kullanılarak Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda duygu düzenleme bozukluklarının çocukluk çağı ruhsal travmaları ile depresyon ve travma sonrası stres belirtileri arasında aracılık rolü oynadığı görülmektedir. Önerilen model, yineleyen mağduriyet değişkeni dışında doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Traumatic life events including sexual and physical abuse in childhood are said to play a critical role in the development of post traumatic stress disorder, depression and physical and sexual revictimization in adulthood, but the underlying mediating factors remain uncertain. The present study aimed to determine whether the emotion regulation difficulties mediate the relationship between childhood trauma and the symptoms of post traumatic stress, depression and revictimization in a community sample. The sample consisted of 220 female and 80 male participants. Individuals were asked to complete a number of questionnaires including Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS), Post Traumatic Stress Disorder Checklist–Civillian Version (PCL - C), Beck Depression Inventory and Revictimization Questionnaire. In this study the data was analyzed with Structural Equational Model (SEM) using LISREL 8.51. Analysis revealed that there is a mediator role of emotion regulation difficulties in the relation between childhood trauma including physical and sexual abuse and the symptoms of post traumatic stress and depression. The proposed model was verified except the revictimization variable.