Katılım ekonomisi ve katılım bankacılığı
Participation economics and participation banking
  1. Tez No: 407605
  2. Yazar: TEMEL HAZIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TABAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, Ahlak, Katılım, Katılım Ekonomisi, İslam İktisadı, Katılım Bankacılığ, Human, Ahlak, Participation, Participation Economics, Islamic Economics, Participation Banking
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Finans ve Katılım Bankacılığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Modern iktisadi anlayış, insanın ve âlemin yaratılışına aykırı bir biçimde, kaynakları kıt ihtiyaçları sınırsız gören bir ekonomik sistem ortaya koymuştur. Bu ekonomik sistem de insanı ve toplumu yaratılış hikmetinden uzaklaştırmakta ve acizleştirmektedir. Bu durumun böyle olmasının en temel sebebi, ekonomi temel alınarak toplumun, hukukun, insanın ve ahlakın tanımlanması, meydana getirilmesidir. İnsanı bir kaynak, dünyayı da elde edilmesi, üzerinde tahakküm kurulması gereken bir mülk olarak gören bu anlayışın değişmesi insanlığın kurtuluşu için zaruridir. Bu çalışma, ahlakı en derin manasıyla, yaratılışa uygunluk olarak temel alan, insanı, toplumu, hukuku ve ekonomik sistemi de bu çerçevede tanımlayan, kuran ve sürdüren bir teorik çerçeve sunmaktadır. Sonrasında ise ahlak merkezinde oluşturulan bu iktisadi anlayışın ekonomik uygulaması olarak 'Katılım Ekonomisi'ni önermekte, bu ekonomik modelin sağlayacağı olumlu yanları tartışmaktadır. Özetle makalenin temel iddiası, ahlaka en uygun din olan İslam'ın iktisadi anlayışı çerçevesinde kurulacak olan 'Katılım Ekonomisi'nin insanlığın kurtuluşu için önemli bir çözüm olacağıdır.
Özet (Çeviri)
Modern economic understanding, in contrast creation of human and universe reveal an economic system which is based on scarce resources and unlimited human needs. This economic system, make people helpless and alienate human and society from creation philosophy. The main reason of this situation is composing and defining of society, law, human and 'ahlak' based on economics. Changing of this thought, which perceives human as a resource and world as a property to obtain and dominate, is indispensable for salvation of humanity. This study presents a theoretical frame which defines, founds, and sustains human, society, law and economic system in this frame and bases ahlak as convenience to creation in deep meaning. Later, offers 'Participation Economics' as an application of this economic understanding which is composed of ahlak center. Also, discusses positive sides which will be produced by this economic system. In summary, the main claim of this article is that 'Participation Economics' which will be founded within economics scope of most proper religion for ahlak that is Islam, will be considerable solution for salvation of humankind.