Kadın maarif müfettişlerinin cam tavan sendromuna ilişkin görüşleri
The female school inspectorates' thoughts about glass ceiling syndrome
  1. Tez No: 407607
  2. Yazar: HACER ERGÜL DÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEMET ZAFER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Maarif Müfettişleri, Cam Tavan Sendromu, The female school inspectorates, glass ceiling syndrome
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı kadın maarif müfettişlerinin önündeki cam tavan sendromunu ortaya çıkaran unsurlara yer vermek ve kadın maarif müfettişlerinin cam tavan sendromuna ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde görev yapan 27 kadın maarif müfettiş oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem alma yoluna gidilmemiş evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma nitel bir çalışmadır ve veri toplama yöntemi olarak standart açık uçlu görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmada 18 kadın maarif müfettiş ile toplam 931 dakika saat olarak toplam 15 saat 31 dakika görüşme yapılmıştır. Araştırma verileri içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Yapılan bu araştırmada kadın maarif müfettişlerinin eğitimli olarak donanımlı ve iş hayatında başarılı olmalarına rağmen ataerkil bir toplum yapısından dolayı müfettişlik rollerini yaparken kadın olmalarından kaynaklı cinsiyet eşitsizliğine bağlı sorunlar yaşadıkları bulunmuştur. Araştırmada görüşmeye katılan kadın maarif müfettişlerin tamamı müfettişlik mesleğinin erkek mesleği olmadığını belirtmişlerdir, kadın maarif müfettişlerinin büyük çoğunluğu erkek müfettişlerin kadınlara karşı önyargılı olduğunu görüşlerinde belirtmişlerdir. Erkeklere göre daha fazla çalışarak kendilerini ispatlama çabası içine girdiklerini belirtmişlerdir. Kadın maarif müfettişlerinin sık dile getirdikleri konulardan biri de erkeklerin eşlerini bu meslekte istememeleri durumudur. Araştırmada görüşme yapılan kadın maarif müfettişlerinin yarısından fazlasının cam tavan sendromu yaşadıkları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to place and determine the factors that expose the female school inspectorates' thoughts about glass ceiling syndrome. 27 female school inspectorates constitutes the system of the research. Instead of sampling, to reach the whole of the system has been tried in the research. It is a qualitative research and standard open-ended interview technique has been used as data collection method. In the study, a 931 minutes i.e. 15 hours and 31 minutes longing interview has been realized in total. All the data of the research has been evaluated by content analyze. In the research, it has been found out that while trying to carry out their task as an inspector the female school inspectorates have some troubles depend upon gender discrimination derives from the patriarchy in society in spite of the fact that they are well-educated. All the interviewed female school inspectorates have agreed that the profession of inspectorship does not only belong to the males who have prejudices about the female school inspectorates. They have also indicated that they try to proof themselves by working much more compared with the males. One of the other matters that the female school inspectorates have usually expressed is the males' disinclination through their wives in this job. In the research , it is detected that more of the halves of the female school inspectorates have dealt with this glass ceiling syndrome.