ATÜT ve Osmanlı toplumu
ATÜT and Ottoman sociaty
- Tez No: 407620
- Danışmanlar: PROF. DR. SATILMIŞ KEMAL KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: ATÜT, Ottoman Empire, Now Products, the Society, Production Style
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu araştırma, Osmanlı Devleti'nin üretim sisteminin ATÜT çerçevesinde değerlendirilmesini içermektedir. Bu değerlendirme, Osmanlı Devleti'nin kamu hizmetleri, toplumsal yapısı, toprak sistemi, vergi ve iktisadi sistem esas alınarak yapılmıştır. Asya Tipi Üretimin temek karakteristik özellikleri bu başlıklar altında iki dönem için incelenmiştir. Birinci dönemi 13. ve 17. Yüzyıl aralığı olurken ikinci dönem, 17. ve 19. Yüzyıl olarak belirlenmiştir. Bu karşılaştırmanın yapılabilmesi için önce Osmanlı Devleti'nin toplumsal ve iktisadi yapısını oluşturan unsurlar ile ilgili dönemler düzeyinde bilgi verilmiştir. Asya Tipi Üretim Tarzı' nın da oluşum süreci ve üretim sistemi model olarak anlatılmıştır. Bu bilgiler yardımı ile belirlenen alanlar çerçevesinde elimizdeki üretim sistemimiz ATÜT ile Osmanlı toplumu karşılaştırılmıştır. Asya Tipi Üretimin Osmanlı Devleti' nin üretim ilişkilerini açıklamaya en yakın üretim biçimi olduğu ancak dönemler düzeyinde incelendiğinde farklılıkların ortaya çıktığı belirlenmiştir. Her dönem için Asya Tipi Üretime uygundur sonucuna varılmasa da genel özellikler bakımında ATÜT 'e yaklaşılmaktadır. Anahtar Kavramlar: ATÜT, Osmanlı Devleti, Artık Ürün, Toplum, Üretim Tarzı
Özet (Çeviri)
This research involves the evaluation of the Ottoman Empire production system within the framework of the Asiatic Mode of Production. This assessment has been made based on utilities, social structure, soil system, tax and economic system of the Ottoman Empire. Characteristic features of the Asiatic Mode of Production have been reviewed for two periods under these titles. 13th and 17th centuries are designated as firs period, while the second interval is defined as the 17th and 19th century period. In order to be able to maket his comparison, preliminary information which is describing the aforementioned terms has been given regarding the social and economics structure of the Ottoman Empire. In this thesis process of formation and production system of the Asiatic Mode of Production is reported as a model. This information can be determined with the help of the fields within the framework of our production system we have compared the Ottoman Society with our production system Asiatic Mode of Production. This study specified that Asiatic Mode of Production is the closest production type, in spite of that they determined some differences when examined in the period level. As a result of this research, it is hard to say that each period is suitable for Asiatic Mode of Production, in terms of general features they are getting closer to Asiatic Mode of Production.