Giresun da düzensiz kentleşme ve bunlardan kaynaklanan sorunlar: CBS ile Teyyaredüzü ve Hacı Siyam mahallelerinin analizi
Irregular urbanization i̇n Gi̇resun and the resulting problems: Analysi̇s of Teyyaredüzü and Hacı Si̇yam quarters wi̇th GIS
- Tez No: 407621
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNSAL BEKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geography, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Kentleşme Sorunları, CBS, Giresun, City, Urbanization, Urbanization Issues, GİS, Giresun
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada“Giresun'da Düzensiz Kentleşme ve Bunlardan Kaynaklanan Sorunlar: CBS ile Teyyeredüzü ve Hacı Siyam Mahallelerinin Analizi”coğrafya ilminin araştırma ilke ve metotlarına göre araştırılmıştır. Çalışmanın birinci bölümü“Kavramsal ve Kuramsal Çerçeve”adını taşımaktadır. Bu bölümde kentlerin ortaya çıkışı, kent tanımı, kır ve kenti tanımlamada kullanılan kriterler, kentleşme, genel olarak dünyada ve Türkiye'de kentleşmenin durumu, düzensiz kentleşme sorunları, sürdürülebilir kentleşme, kentsel dönüşüm ve Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümü“Giresun'da Kentleşmeyi Etkileyen Faktörler”adını taşımaktadır. Bu bölümde doğal ve beşeri faktörlerin kentin gelişimi üzerindeki etkileri genel bir şekilde değerlendirilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü ise“Giresun'da Düzensiz Kentleşme ve Bunlardan Kaynaklanan Sorunlar”adını taşımaktadır. Bu bölümde kentin sahip olduğu doğal ve beşeri faktörlerin neden olduğu sorunlardan bahsedilmiş ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile kentin iki mahallesi üzerinde analizler yapılmıştır. Çalışmanın“Sonuç ve Öneriler”adını taşıyan son kısmında sorunların çözümü için alınabilecek tedbirler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates“Irregular Urbanization In Girseun and The Resulting Problems: Analysis of Teyyeredüzü and Hacı Siyam Quarters With GIS”according to the research methods and principles of geography. The first part of this study named“Conceptual and Theoretical Framework”examines the emergence of cities, the definition of city, criteria used to define village and city, urbanization, the general situation of urbanization in Turkey and in the world, irregular urbanization issues, sustainable urbanization, urban transformation and Geographical Information Systems. The second part of this study;“Factors Affecting Urbanization in Giresun”widely discusses the effects of nature and human on the development of cities. The third part of the study is called“Irregular Urbanization in Giresun and the Resulting Problems”. This part addresses the problems resulting from the natural and human-related aspects of cities and analyses two quarters in the city using Geographical Information Systems. The last part of the study is“Results and Recommendations”where certain measures are listed as potential solutions to the problems.