Kıraat farklılıklarında vahiy katiplerinin rolü
The role of scribes for revelation on the qiraat differences
- Tez No: 407659
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE ŞAHİN AYNUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Vahiy, kırâat, vahiy kâtipleri, yedi harf, Revelation, qıraat, scribes, seven letter
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, kırâat farklılıklarında vahiy kâtiplerinin rolü hakkında bilgi vermeyi ve kâtiplerin biyografileri, Kur'an yazım tarihinin karanlıkta kalmış kısımlarına dair inceleme yapmayı ve bu kısımların aydınlatılmasına yönelik çalışmalar sunmayı amaçlayan alan araştırmasıdır. Çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde vahiy ve kırâatle ilgili kavramların etimolojisiyle literatürdeki yeri ve kâtiplerin biyografileri hakkında bilgi verilmektedir. Özellikle vahiy kâtiplerinin yanılması konusu da ele alınarak aslında lahn diye bilinen olayın yedi harfle ve o dönemin yazı diliyle alakalı olduğundan bahsedilmektedir. İkinci bölüm kırâat ilmi ve bu alana vahiy kâtiplerinin etkisiyle ilgili bir dizi araştırmadan oluşmaktadır. Bu bölümde kırâat tarihinin Rasûlullah (s.a.s.) döneminden itibaren, gelişimi işlenmektedir. Ayrıca kırâat âlimlerinin biyogafilerinden ve kırâat ravileri silsilesiyle vahiy kâtiplerine ulaşan rivayet zincirinden bahsedilmektedir.
Özet (Çeviri)
This article is a field research that aims at informing about the role of scribes for revelation on the qıraat differences and biography of scribes, investigating the dark sides of the history of writing Qur'an, presenting studies towards illuminating these dark sides. This study consists of two main section. In the first section, it is informed about etymology of concepts on revelation and qıraat, their place on the literature and the biographies of scribes. In particular, by considering the issue about the error of scribes,it is mentioned that the event which is known as al-lahn in fact is related to seven letter and written language of that period. Second section consists of a series of research which is associated with the science of qıraat and the effect of scribes on this area. In this section, the development of qıraat history since the period of Rasûlullah is discussed. Furthermore biographies of qıraat scholars are given and the chain of rumor which reaches scribes for revelation from a range of qıraat tellers is referred.