Risale-i Nurda estetik delil ve otantikliği sorunu
The problem of aesthetic argument in Risale-i Nur and its authenticitiy
  1. Tez No: 407662
  2. Yazar: İSMAİL ERGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ATSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik Delil, Tanrı, Risale-i Nur, Aesthetic Proof, God, Risale-i Nur
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışması, geleneksel İslam düşüncesinde belirgin izler bırakmış olan, buna karşılık çağdaş Din Felsefesinde diğer delillere oranla kendinden daha az söz edilen Estetik Delil'in, Risale-i Nur'a referansla, mantıksal uzantılarının keşfine yöneliktir. Amacımız, Estetik Delil'in Tanrı'nın varlığını kanıtlamadaki gücünün yakın geçmişimizden bir örnek eşliğinde serimlenmesi ve söz konusu örneğin, estetik alan içinde kalınarak ne derecede orijinallik içerdiğinin tespitidir. Bu bağlamda araştırmamız temel olarak iki kısma ayrılmıştır. Birinci bölüme geçmeden önce; genel anlamda 'Estetik' ve 'Estetik Delil' üzerinden 'Din Felsefesi' ve 'Risale-i Nur' dolayımında kalınarak konu açılmaya çalışılmıştır. Ardından gelen ilk kısımda Risale-i Nur'daki Estetik Delil söyleminin gücü sorgulanmış ve ikinci kısımda ise, yine Estetik Delil açısından bu eserin kaynaklarının orijinalliği, İslam düşünce tarihine referansla tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has intended to discover the logical extensions of Aesthetic Proof that left significant impact on traditional Islam thought, whereas it has been less focused compared to the other proofs in modern philosophy of religion by reference to Risale-i Nur. Our aim is to expose Aesthetic Proof's strength on proving God's existence in a light of recent example and to prove how much the example is original in area of aesthetics. In this context, our study has been divided into two parts. Before starting the first part, the topic has been tried to clarify based on 'Aesthetic' and 'Aesthetic Proof' in 'Philosophy of Religion' and 'Risale-i Nur' context. In the following first part the strength of Aesthetic Proof discourse in Risale-i Nur has been questioned and in the second part the originality of the sources of this work has been tried to be determined with a reference to the history of Islamic thought.