Din felsefesinde ölümsüzlük kanıtı
Argument from immortality in the philosophy of religion
- Tez No: 407661
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN YASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ölümsüzlük Kanıtı, Tanrı, Ölüm, Diriliş, Ölümsüzlük, Argument from Immortality, Creator, Death, Resurrection, Immortality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İnsanın yaratılışının pek çok nedeninden söz edilebilir. Bu nedenlerden biri, belki de en önemlisi, insanın Yaratıcı'sını bilmesidir. İnsanın Yaratıcı'sını bilmeye çalışması, aynı zamanda O'nun varlığını kanıtlama çabası ile birlikte değerlendirilebilir. Doğrusu, biz, Din Felsefesinde Ölümsüzlük Kanıtı isimli Yüksek Lisans tez çalışmamızla, bir yandan Tanrı'yı bilmeye, öte yandan Tanrı'nın varlığını kanıtlamaya katkı sunacağını düşündüğümüz, din felsefesi sorun alanında oldukça yeni olan ve adına ölümsüzlük kanıtı denilen bir kanıtı ele almaya çalıştık. Çalışmamızın Birinci Bölümünde, ölüm düşüncesi, diriliş inancı ve ölümsüzlük düşüncesi ele alınmıştır. İkinci Bölümde ise din felsefesinde Tanrı-ölümsüzlük ilişkisi çeşitli yönleriyle tartışılmıştır. Üçüncü Bölümde ise Ölümsüzlük Kanıtının Kuruluşu başlığıyla Din Felsefesinde Ölümsüzlük Kanıtı irdelenerek sonuca gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many reasons can be mentioned about why human being has been created. One of these reasons, perhaps the most important one, is to acknowledge the Creator. Acknowledging the Creator is also considered as an attempt to prove the existence of God. Essentially we tried to analyse a newly emerging thought in area of the philosophy of religion which called 'Argument from Immortality'. So, in our master thesis, called 'Argument from Immortality in the Philosophy of Religion', we tried from one hand to know the existence of God, and to prove his existence on the other. In the introduction part of our thesis we discussed the idea of death, the belief of resurrection and the thought of immortality. In second chapter, the relationship between God-immortality has been discussed in detail. And, in third chapter the establishment of the argument from immortality has been examined and then come to the conclusion.