Eş'ariliğin doğuşu ve ilk dönem Eş'arilerde ilâhi sıfatlar meselesi
The emergence of Ash'arism and the problem of god's attributes in early Ash'aris
  1. Tez No: 407670
  2. Yazar: ENES ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Eş'ari, ilk dönem Eş'arilik, Allah, ilâhî sıfatlar, âlem, insan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
“Eş'ariliğin Doğuşu ve İlk Dönem Eş'arilerde İlâhi Sıfatlar”isimli bu çalışmada, ilk olarak Eş'ariliğin doğuşu ve ilk dönemi hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca Eş'ari mezhebinin kurumsallaşmasında etkili olan ilk dönem Eş'arilerin önde gelen simalarının kısaca hayat hikâyeleri ve bazı ayırt edici görüşleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ilâhî sıfatların mahiyetiyle ilgili tartışmalara girişilmiştir. Bu bölümde özellikle ilk dönem Eş'arilerin görüşleri perspektifinden isim-sıfat ilişkisi, ilâhî sıfatların taksimi ve zat-sıfat ilişkisi konularına ağırlık verilmiştir. Konunun daha iyi anlaşılması noktasında yer yer farklı görüşlere de yer vermek suretiyle mukayeseler yapılmıştır. Son kısım olan üçüncü bölümde ise bir yandan sıfatlar ve kozmik âlem arasındaki ilişki ve işlevselliği irdelenmiş, öte yandan insan fiilleri ve kötülük problemi üzerinden ilâhî sıfatların insan ile ilişkisi ve fonksiyonelliği, bilhassa ilk dönem Eş'arilerin görüşleri doğrultusunda ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, entitled“The Emergence of Ash'arism and the problem of God's Attributes in Early Ash'aris”, first, the issue of the emergence of Asha'rism and its early periods are dealt with; secondly, the life and ideas of some of the eminent figures of Ash'ari school is analyzed. The problem of divine attributes is the subject of second chapter. The ideas of Early Ash'aris on the relation between essence and attribute, the categorizâtîon of divine attributes are discussed in comparison with the idea of other sects. In the third chapter, the relationship between the attributes and cosmos on the one hand; the human deeds and the problem of theodicy, the relationship between divine attributes and human actions on the other hand are analyzed from the early Ash'ari's point of view. KEY WORDS: Ash'ari, Early Ash'arism, Allah, Divine attributes, cosmos, human being.