Ortaokullarda farklı disiplinlerle işbirliğinin görsel sanatlar dersindeki başarıya etkisi
The i̇mpact of co-operation in different disciplines on achievement in visual arts courses in secondary schools
- Tez No: 407705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAİF KALYONCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Eğitimi, Sosyal Bilgiler Eğitimi, Disiplinler arası İşbirliği, Visual Arts Education, Social Studies, Interdisciplinary Cooperation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, görsel sanatlar dersinde uygulanan farklı disiplinlerle işbirliği yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına, kalıcılığa ve uygulama becerilerine etkisini ölçmektir. Araştırma, 2013-2014 öğretim yılı bahar döneminde Trabzon ili Yıldızlı TokiOrtaokulu öğrencileri üzerinde uygulanmıştır. Random yoluylaoluşturulan örneklem gruplarından 6/A sınıfı (n=20) deney grubu, 6/D sınıfı (n=18)ise kontrol grubu olarak atanmıştır. Araştırmada nicel veri toplamayönteminden yararlanılmıştır. Deneysel desen yöntemlerinden öntest-sontestkontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmanın verileri başarı testi (öntest-sontest)ile elde edilmiştir. Eldeedilen nicel verilerin analizinde ortalamalar arasındaki farkları ortaya koymakamacıyla“t-testi ”kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda farklı disiplinlerle işbirliğinin yönteminin uygulandığıdeney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin başarı puanları açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark oluşmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlara dayalı olarak, farklı disiplinlerle işbirliği yöntemiyle öğrencilerin daha başarılı olduğu tespit edilmiş, görsel sanatlar derslerinde uygulanması önerilmiş ve yapılacak yeni araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to measure the effect of the different disciplines on achievement learning method, which is applied in visual arts course, on academic successes of the students, on permanence and on their application skills; and also to determine the views of the students about the education applied. Pretest and posttest controlled group trial method which is one of the quantitative data analysis method is used in this research. It was tested on students in Yıldızlı Toki Secondary School in Akçaabat, Trabzon during the 2013-2014 academic year Spring term. 6/A class (n=20) was appointed as an experimental group and 6/D (n=18) was appointed as a control group. Research data was obtained through achievement test (pretest-posttest). T-test was used to demonstrate the differences between averages obtained by quantitative dataMultiple- choice achievement test consisting of four options that was developed by the researcher was conducted to obtain data forthe research. As being sub-problems of the study, it is defined that whether a meaningful difference between the pretest and posttest scores of experiment and control group students or not, as well as difference between pretest and posttest scores of control group students. As a result of the research, a meaningful difference in terms of achievement scores was observed between the experiment group which cooperation with different disciplines method was applied and control group which traditional teaching method was applied. Depending on the results obtained in this research, it is confirmed that cooperation with different disciplines have been found to be more successful and it is suggested to be used in visual art courses and new researches.