Çevrimiçi derslerin verimliliğini etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Defining the factors affecting to efficiency of online courses
- Tez No: 407710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Ders, Çevrimiçi Derslere Etki Eden Faktörler, Çevrimiçi Derslerin Değerlendirilmesi, Çevrimiçi Öğrenme, Online Course, Evaluating Online Courses, The Factors Effecting to Online Courses, Online Learning
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bilişim teknolojilerindeki hızlı değişime bağlı olarak uzaktan eğitimde meydana gelen gelişmeler, uzaktan eğitimin bir öğretim yöntemi olarak benimsenmesi sürecini hızlandırmış; uzaktan eğitime olan ilgi ve talep günden güne artmıştır. Uzaktan eğitim teknolojileri ve bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişme, çevrimiçi öğrenme uygulamalarının da her geçen gün artmasını ve farklılaşmasını sağlamıştır. Çevrimiçi uygulamaların yaygınlaşması sonucu, çevrimiçi öğrenme uygulamalarının etkililiğinin değerlendirilmesi, verimliliğinin arttırılması için yapılması gerekenlerin ortaya konulması ve paylaşılmasını zorunluluk haline getirmiştir. Bu araştırmada lisans düzeyinde verilen çevrimiçi derslerin verimliliğine etki eden faktörler; tüm paydaşlardan edilen verilerden yararlanılarak ortaya konmuştur Araştırma bir durum çalışması olup, çevrimiçi derslerin verimliliğine etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla bir çevrimiçi derste paydaş olan yöneticiler, destek ekibi, öğretmenler ve öğrencilerin görüşlerinden yararlanılmıştır. Çevrimiçi ortamda ders veren 4 öğretim elemanı, Uzaktan eğitim sistemini yöneten 4 yönetici ve uzaktan eğitim merkezinde görev yapan 3 teknik elemanla yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş, uygun çizelge ve tablolar oluşturularak yorumlanmıştır. Alanyazın ve paydaşlarla yapılan mülakatlardan elde edilen verilerden yararlanılarak bir“Çevrimiçi Ders Değerlendirme Anketi”hazırlanmış ve anket 2539 öğrenciye uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS.20 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analiz sonuçlarından, öğrenciler açısından çevrimiçi dersleri etkileyen faktörler belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre çevrimiçi verilen derslerin verimliliğine etki eden faktörler: sisteme girişte yaşanan aksaklıklar, bilişim teknolojileri kullanma yetersizlikleri, ders içerikleri ve tasarımları, derslerin niteliği, öğretim tasarımı, derse devamsızlık durumu, ölçme ve değerlendirme sistemi, öğretim elemanlarının uzaktan eğitime yönelik algıları, öğretim elemanlarının gelecek kaygıları, öğrencilerin derse ilişkin tutumları, öğretim elemanlarının derse hazır bulunuşlukları, sistemin unsurları arasındaki koordinasyon ve yasal prosedürler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Emerging developments in information and communication technology systems has accelerated the process of adoption of distance learning as a teaching method; interest and demand that distance education has increased day by day. The evaluation of efficiency of online learning applications is important for finding out and sharing what is to be done to increase efficiency. In this research assesment of all stakeholders about undergraduate level online courses were taken and the factors affecting online courses were searched. Research is a case study; administrators, teaching staff and students were consulted in to evaluate online courses. By the help of opinions of stakeholders, as a data collecting tool, Online Course Evaluation Questionary was prepared and applied to 2561 students. The obtained data were analyzed with SPSS.20. From the obtained data, the factors affecting online courses for students were stated. To take the opinions of the teaching staff, administrators, and infrastructure and support team; interviews were made with four staff members, four administrators and four infrastructure and support team members. The obtained data in the extent of research were analyzed by content analysis method and interpreted by creating appropriate charts and tables. According to research results the factors affecting the efficiency of online courses were defined as: the problems experienced when entering the system, inadequacy of usage of computing technology, course content and design, the character of courses, teaching design, course attendance status, measurement and evaluation system, teaching staff's perception of online courses, future concerns of teaching staff, student attitudes towards courses, readiness of teaching staff, coordination between system elements and legal procedures.