Psikolojik danışmanların öz-yeterlikleri ile iş doyumu ve yaşam doyumları arasındaki ilişki
The relation between the self-efficacy, job satisfaction and life satisfaction of psychological counselors
  1. Tez No: 407713
  2. Yazar: AYSEMİN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ODACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışman, Öz-Yeterlik, İş Doyumu, Yaşam Doyumu, Counselor, Self-Efficacy, Job Satisfaction, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırmanın temel amacı psikolojik danışmanların öz yeterlik inançları ile iş doyumu ve yaşam doyumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada aynı zamanda; psikolojik danışmanların öz yeterlik inanç düzeylerinin, cinsiyet, eğitim düzeyi ve alanla ilgili yenilikleri takip etme düzeylerinin onların iş doyumlarını yordayıp yordamadığının belirlenmesi ve yine öz yeterlik düzeylerinin, cinsiyet, medeni durum ve çocuk sahibi olup olmama durumlarının yaşam doyumlarını yordamadaki gücünün ortaya konması hedeflenmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Trabzon ilinde bulunan Rehberlik Araştırma Merkezi ile ilk ve ortaöğretim okullarında görev yapan 137 (Kadın: 86, Erkek: 51) psikolojik danışman oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Öz-Yeterlik Ölçeği (ÖYÖ), Minnesota İş Doyum Ölçeği (MİDO), Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 22.00 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde Çoklu Doğrusal Regresyon,Shapiro-Wilk testi ve Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, psikolojik danışmanların öz-yeterlik inancı ile yaşam doyumu ve iş doyumu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda psikolojik danışmanların öz-yeterlik inancı, cinsiyet, eğitim düzeyi ve alandaki yenilikleri takip etme düzeylerinin iş doyumunun toplam varyansının %39'unu açıkladığı sonucu bulunmuştur. Araştırmada elde edilen diğer bir bulgu ise öz-yeterlik inancının, cinsiyet, medeni durum ve çocuk sahibi olup olmama durumlarının yaşam doyumu toplam varyansının % 41'ini açıkladığını göstermektedir. Ayrıca psikolojik danışmanların öz-yeterlik inanç düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi ve çocuk sahibi olup olmama değişkenlerine göre farklılık göstermediği fakat alanla ilgili yenilikleri takip etme değişkenine bağlı olarak alanla ilgili yenilikleri takip eden psikolojik danışmanlar lehine farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to investigate the relation between the self efficacy, job satisfaction and life satisfaction of psychological counselors. It is aimed to determine whether self-efficacy belief levels, gender, the level of education and the level of following developments in the field of psychological counselors predict job-satisfaction and whether self-efficacy levels, gender, marital status and having children predict life-satisfaction. The study group consists of 137 (86 females, 51 males) psychological counselor working in primary and secondary schools and Guidance Research Center in Trabzon City in 2010-2011 educational year. For the data collection, Self-efficacy Scale, Minnesota Life-Satisfaction Scale, Life-Satisfaction Scaleand Personal Data Form areused. The data are analyzed with SPSS 22.00 statistical program. Analysis were used in the Multiple Linear Regression, Shapiro-Wilk test and Mann-Whitney U tests. As the result, a positive relation ship between psychological counselors' self-efficacy belief, life satisfaction and job satisfaction. Also, it is determined that self-efficacy belief, gender, educational level and the level of following developments in the field explain 39% of total variance for job satisfaction. Another finding of the study is self-efficacy belief, gender, marital status and having children explain 41% of total variance for life-satisfaction. Also, self-efficacy belief level of psychological counselors don't differ based on gender, marital status, educational level and having children but following developments in the field, in a positive way for the counselors following developments.