Okulöncesi eğitime devam eden çocukların beslenme algılarının incelenmesi
Examining the nutrition perceptions of preschool children
  1. Tez No: 407742
  2. Yazar: DUYGU UZAKGİDEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Eğitim ve Öğretim, Nutrition and Dietetics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Dönem, Beslenme, Okul Öncesi Dönemde Beslenme, Beslenme Algısı, Pre-School Period, Nutrition, Nutrition in Pre-School Period, Perception of Nutrition
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, okulöncesi eğitim kurumuna devam eden beş ve altı yaş grubu çocukların beslenmeye yönelik algılarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Nitel bir çalışma olarak tasarlanan bu çalışmada amaçlı örnekleme tekniklerinden kolay ulaşılabilir örnekleme kullanılmıştır. Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı il merkezi ve köyde yer alan iki ilkokulun anasınıflarında eğitim almakta olan beş-altı yaş grubu çocuklar çalışma grubunu oluşturmuştur. İl merkezindeki okuldan 20 ve köyde yer alan okuldan 20 olmak üzere toplam 40 çocuk araştırmaya katılmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji kullanılmıştır. Çocukların beslenmeye yönelik algılarını ortaya çıkarmak amacıyla veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Meraklı Dedektif Beslenmeyi Araştırıyor”görüşme formu ve“Aile Bilgi Formu”kullanılmıştır. Çocuklarla yapılan birebir görüşmeler sonucu elde edilen veriler içerik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda çocukların beslenmeyi sağlıklı beslenme, sevdikleri ve sevmedikleri besinler, az yemek yeme, çok yemek yeme, sağlıksız beslenme, alışverişte sağlıklı besin seçimleri ve gün içinde yenmesi gereken öğün sayısı ile ilişkilendirerek algıladıkları belirlenmiştir. Özetle çocuklar beslenmeyi farklı kategoriler oluşturacak şekilde algılamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the perceptions of pre-school children, between five and six years old, towards nutrition. This study was designed as a qualitative study and easily accessible sampling was used from among purposive sampling techniques. The study group consisted of five-six years old children, attending nursery classes of two primary schools located in the city center and a village and bound to Manisa Provincial Directorate for National Education. 40 children in total, 20 children from the school in the city center and 20 children from the school in the village, participated to the study. Phenomenology was used from among qualitative research patterns. In order to reveal perceptions of children towards nutrition, interview form called“Curious Detective Searches Nutrition”and“Family Information Form”, developed by the researcher, was used a data collection tools. Data collected from personal interviews with children was analyzed with content analysis method. As a result of analysis, it was determined that children perceive and relate nutrition with healthy nutrition, favorable and unfavorable foods, malnutrition, over-nutrition, unhealthy nutrition, healthy food choices during shopping and necessary meals in daily life. Briefly, children perceive nutrition by forming different categories.