Halep ve çevresi Türkmen düğünleri üzerine bir inceleme
A study of Türkmen weddi̇ngs i̇n the ci̇ty of Allepo and i̇ts surroundi̇ng area
  1. Tez No: 407751
  2. Yazar: MAHMOUD MOHAMAD KHALİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TEMİZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Halep Türkmenleri, düğünler, geçiş dönemleri, Gelenek, Görenek
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
İnsan hayatında ikinci önemli geçiş dönemi evlenmedir. Evlenme, iki gencin bir araya gelmesiyle gerçekleşir. Evlilik, iki gencin aile kurmak üzere kanunların uygun gördüğü şekilde, ruhen ve bedenen bir ömür boyu sürecek şekilde bir araya gelmeleridir. İki kişinin bir araya gelmesiyle gerçekleşen evlilik, aileler arasında dayanışmayı, yardımlaşmayı ve kan bağlılığını güçlendirir. Ayrıca toplumsal ve ekonomik ilişkiyi düzenler. Çiftin karı koca olması, öncelikle toplum tarafından onaylanmasıyla gerçekleşir. Bir milletin eskiden beri devam eden evlilikle ilgili gelenek ve görenekleri vardır. Düğün, evlenme sürecinin en önemli aşamasıdır. Kız ile erkeğe bir toplumsal statü kazındırması ve aileler arası dayanışma sağlaması açısından önemlidir. Ayrıca evlilik törenleri, örf ve adet, gelenek ve göreneklerin zengin bir şekilde yansıtıldığı önemli törenlerdir. Düğün, toplumsal bir olaydır ve düğüne katılımın diğer törensel toplantılardan daha fazla olduğu görülmektedir. Düğün törenlerine olan fazla katılım, bu törenin güçlü ve canlı kalmasını sağlamaktadır. Halep ve çevresi Türkmenlerinin düğünleri üç günden bir haftaya kadar sürerken, günümüzde şehirde yapılan salon düğünleri bir günle sınırlandırılmıştır. Köyde yapılan düğünler, nerdeyse bütün köylerde benzerlikler, hatta ortaklıklar gösterir. Yöre Türkmenlerinde düğünler, bayrak dikme merasiminden başlayarak damadın gerdeğe girdiği zamana kadar süren aşamadır. Bu çalışmada Halep ve çevresinde yaşayan Türkmenlerin, düğün de dahil olmak üzere, evlenmeyle ilgili geleneklerini inceledik. Gözlem ve karşılıklı görüşme yöntemlerini kullanarak Halep Türkmenlerinin evlenme geleneklerine ait uygulamaları tespit ederek gün ışığına çıkarmaya çalıştık. Siyasi gelişmelerden dolayı çeşitli bölgelere göç etmek zorunda kalan Halep Türkmenlerinin gelenekleri, elbette değişime uğrayacaktır. Bu bakımdan, yaptığımız tespitlerin Halep Türkmenleriyle ilgili bir belge niteliği taşıdığını ve önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The second important transition period in a human life is marriage. Marriage becomea fact when two youngs come together. Marriage is an association of two youngs lasting a lifetime physically and mentally to start a family, in full compliance with the laws. Marriage becoming fact with togetherness of two persons, strengthens solidarity, cooperation and consanguinity between families. On the other hand, it regulates social and economic relations. Being husband and wife of couples becomes true after being confirmed by society. Nations have customs and traditions relating to marriage longstanding. Wedding is the most important stage of marriage process. It is important with regards to gain social status for bride and groom and to provide solidarity between families. Besides, weddings are important ceremonies reflecting vigorously customs and traditions and usages. Wedding is a social event and it is seen that participating in wedding ceremonies is much more than other ceremonial meetings. More participating in wedding ceremonies makes it strong and vibrant. The weddding ceremonies of Turkman of Aleppo and nearby cities continue from three days to one week, at the present time, saloon wedding ceremonies made in city is limited with one. Weddings made in villages are nearly same. Wedding ceremonies in region Turkman, is a stage beginning from flag planting ceremony to the time of wedding night. In this study, we examine the traditions of Turkman living in Aleppo and around about marriage as well as wedding ceremonies. We tried to bring to light determining executions relating to marriage traditions and using the methods of observation and interviews. Traditions of Aleppo Turkman who have been had to immigrate to several regions due to the political development will certainly undergo change. In this respect, we think that the determinations that we made, bear qualification of documents about Aleppo Turkman and they are really important. keywords: Aleppo Turkmens, weddings, Transitions periods, tradition, custom