Polymerization of ethyl acrylate
  1. Tez No: 4078
  2. Yazar: A.NİLGÜN AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Etil Akrilat, gama ışını, transfer sabiti, viskozite, radyasyon ile polimeri eşme. vi, Ethyl aery late, gamma radiation, transfer constant, viscosity, radiation polymerization. IV
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET ETÎL AKRÎLAT'IN POL î MERLESHES I AKKUŞ, A. NÎLGüN Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Doç- Dr. ALÎ USANMAZ Eylül 1983, 72 sayfa Etil akrilat'ın katkısız olarak ve çözeltide gama ısınları ile polimeri eşmesi çalışıldı. Monomer in katkısız polimerleşmesi -15°C, 0*C, 25*C vakum altında ve 25°C acık havada yapıldı. Bütün sıcaklıklarda limit dönüşümün '/. 10O olduğu gözlendi- Polimerleşme eğrilerinin çok kısa bir başlama süresi olduğu ve limit dönüşüme büyük bir hızla ulaştıkları görüldü. Arrhenius grafiğinden aktivasyon enerjisi 16.52 kJ/mol olarak bulundu. Elde edilen polimer örnekleri jel halinde olup genel Çözücülerde çözünmedi. Etil akrilat değişik çözücüler kullanılarak vakum altında ve oda sıcaklığında polimerleştirildi. Işınlama süresi sabit tutularak cözücü-monomer oranları değiştirildi ve çözücüye transfer sabitleri elde edildi. Polimer örneklerinin molekül ağırlıkları viskozite ölçümleri ile bulundu. Molekül ağırlıklarının çözücünün yapısı ile çözücü- monomer oranına bağlı olduğu fakat çözücülerin dielektrik sabitlerine bağlı olmadığı görüldü.Polimer örneklerinin intrinsik viskozite değerleri SO'C'de benzen çözeltisinde ölçüldü. İR spektra analizinden polimer ' eşmenin monomerdeki karbon-karbon çift bağı üzerinden katılma reaksiyonu ile devam ettiği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMERIZATION OF ETHYL ACRYLATE AKKUS, A. NÎLGÜN M. Sc. in Chemistry Supervisor i Assoc. Prof. Dr. ALÎ USANMAZ September İ988, 72 pages The polymerisation of ethyl acrylate was studied in bulk form and in solution by gamma radiation. Polymerization in bulk form were carried at - İ5*C, 0"C, and 25DC in vacuum and at 25°C open to air. In all cases the polymerization went to completion. The polymerization curves show very short induction period and accelarate in a high rate to the completion. The activation energy value of bulk polymerization was found as 16.52 kJ/mole from Arrhenius plot. The polymers were all in gel form and insoluble in common solvents. The solution polymerization of ethyl acrylate was studied in different solvents at room temperature. Changing solvent- monomer ratio and irradiating the samples for a fiKed time the transfer constants to solvents were determined by graphically. The molecular weight of polymer samples were calculated from viscosity measurements. The molecular weight of polymer samples depend both on the nature of solvent and the solvent- monomer ratio, but independent of the dielectric constant of solvent. iiiIntrinsic viscosities of polymer samples were measured in benzene at 30*C. From the IR spectrum of monomer and polymer, it was shown that polymerisation takes places by addition reaction through the carbon- carbon double bond opening.