Üreter taşlarında birincil tedavi olarak erken üreteroskopi
Early ureteroscopy in ureteral calculi as a primary treatment: A randomize prospective study
  1. Tez No: 408261
  2. Yazar: MAHMUT KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TEVFİK ZİYPAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Üreter taşları, üreteroskopi, taşsızlık, komplikasyon, ureteral stones, ureteroscope, stone free, complication
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş: Üreter obstrüksiyonunun dolayısıyla renal koliğin en sık nedeni üreter taşlarıdır. Üreterdeki komplet obstrüksiyonlar tedavi edilmezse, altı hafta içinde total böbrek fonksiyon kaybı gelişebilir. Küçük kalibreli semirigid ve fleksible üreteroskopların ve Holmium YAG lazer gibi enstrümanların endoürolojiye kazandırılması ile üreteroskopi, üreter taşları tedavisinde etkinliği yüksek, komplikasyon oranı düşük bir tedavi modalitesi olmuştur. Amaç: Üreter taşı tedavisinde ilk renal kolik atak sonrası yapılan üreteroskopi ile elektif şartlarda yapılan üreteroskopiyi etkinlik ve güvenirlilik açısından karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve Method: Randomize prospektif yapılan bu çalışmaya, Haziran 2014 ile Mart 2015 tarihleri arasında üreter taşı tanısı konulan 1 yaş ve üzeri toplam 245 hasta alındı. Erken üreteroskopi (URS) yapılan 149 hasta grup I, elektif URS yapılan 96 hasta grup II olarak adlandırıldı. Her iki grup, taşsızlık, double j stent takılma oranı, komplikasyon, hastanede kalış süreleri ve toplam tedavi maliyetleri açısından karşılaştırıldı. Her iki gruba ait veriler 17. sürüm SPSS programında Pearson ki-kare, Fisher's Exact testi ve Mann-Whitney U testi ile analiz edilerek değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, taş boyutu ve taş lokalizasyonları arasında istatistiksel fark yoktu (P>0,05). Yine taşsızlık, double j stent takılma oranı, komplikasyon, hastanede kalış süreleri ve toplam tedavi maliyetleri açısından da gruplar arasında istatistiksel fark yoktu (P>0,05). Sonuç: Deneyimli ellerde yapılan erken üreteroskopi, obstrüktif üreter taşları tedavisinde etkili ve güvenilir bir tedavi yöntemidir. Aynı zamanda erken URS, üreter taşına bağlı renal kolikle acil polikliniklere başvuru oranını azaltarak hastanın yaşam kalitesini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The most frequent reason of ureteral obstruction and renal colic is ureteral stones. If the treatment of complet ureteral obstruction was not be done immediately, renal function may be lose in six weeks. Using the narrow calibration semirigit and flexible ureteroscope and Holmium YAG laser for endourology, it has became low complication rates and high efficiency treatment modality for ureteral stones with ureteroscope. Purpose: We purpose that comparison efficiency and confidence of performing ureteroscope after the first attack of renal colic with elective ureteroscope. Material and Method: Randomize prospective study including one age over 245 patients at june 2014 to march 2015 with diagnosed urether stones. Early ureteroscope (URS) performed 149 patients named in group I, elective URS performed 96 patients named in group II. Both two groups compared with stone free rates, using double J stent, complication rates, hospitalization rates and treatment costs. The data of both two groups was analysied and evaluated with 17. version SPSS program Pearson's chi-square, Fisher's exact test and Mann-Whitney U test. Results: In both two groups were not significant for, sex, body mass index size of stone localization of stone (P>0,05). Conclusion: Performing early ureteroscope with experienced surgeon for obstructive urether stones treatment is effectiveness and confidence treatment procedure. At the same time early URS reduce the rate of renal colic of urether stone's application emergency department and increase quality of life.