Distal subungual onikomikoz tanısında dijital tırnak dermatoskopisi
Digital nail dermatoscopy in diagnosis of the distal subungual onychomycosis
  1. Tez No: 408280
  2. Yazar: ÖMER FARUK ELMAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN BİLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Dermatoskopi, Distal Subungual Onikomikoz, Travmatik Onikoliz, Dermatoscopy, Distal Subungual Onychomycosis, Traumatic Onycholysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Distal subungual onikomikoz tırnak hastalıklarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır ve yaygın bir halk sağlığı problemidir. Hastalığa mikolojik inceleme yapılmaksızın tanı konulması sıklıkla mümkün değildir. Amaç: Bu çalışmada distal subungual onikomikoz tanısını destekleyen ve kolaylaştıran spesifik dermatoskopik bulguların sensitivite ve spesifitesinin ortaya konulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji polikliniğine başvuran 53 hastanın ayak başparmağı dermatoskopik olarak incelendi ve fotoğraflandı. Spesifik dermatoskopik bulgular kaydedildi. Hastaların tamamında dermatoskopi ile eş zamanlı mikolojik inceleme yapıldı (direkt KOH bakısı ve kültür). Sonrasında dermatoskopik tanı ve mikolojik tanı karşılaştırıldı. Ana tanısı psöryatik tırnak olan 3 hasta çalışmaya dahil edilmedi. Sonuç: Dermatoskopik görüntülemelerin incelenmesi sonucu distal subungual onikomikoz tanısında daha önce tanımlanan iki spesifik bulgu tespit edildi: Longitudinal stria ve spike. Longitudinal stria bulgusunun distal subungual onikomikoz tanısında sensitivitesi %75.7 spesifitesi %88.2, spike (sivri uçlar) bulgusunun sensitivitesi %57.5, spesifitesi %94.1 olarak bulundu. Longitudinal stria ve spike bulgularından en az birinin varlığının distal subungual onikomikoz tanısındaki sensitivitesi %96,9, spesifitesi ise %88,2 olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Background: Distal subungual onychomycosis is a common public health problem which composes a large part of nail diseases. The diagnosis of the disease is often impossible without mycologic investigations. Objectives: İn this study, we aimed to reveal sensitivity and spesifity of dermatoscopic features which support and are easy to make diagnosis of distal subungual onychomycosis. Methods: Our study was performed at Atatürk University Faculty of Medicine, Department of Dermatology. Big toe nail of 53 patients were examined by digital dermatoscopy and were photographed. Spesific dermatoscopic features were recorded. Mycological investigations were performed in all patients and dermatoscopic diagnosis was compared with mycological diagnosis. 3 patients were excluded from study whose final diagnosis were psoriasis. Results: Two specific findings were identified as a result of examination of the dermatoscopic imaging previously described as longitudinal stria and spike. Sensitivity and specifity of longitudinal stria sign was found as 75.7% and 88.2% respectively. Sensitivity and specifity of spike sign was found as 57.5% and 94.1% respectively. And finally sensitivity and specifity of the presence of at least one of the two signs was found as 96,9% and 88,2% respectively.