Sıçan testis dokusunda kadmiyum ile oluşturulan hasar üzerine propolisin koruyucu etkinliğinin araştırılması
The investigation of protective effects of propolis on cadmium-induced testicular damaged in rat
  1. Tez No: 408407
  2. Yazar: KÜBRA TUĞÇE ÇİLENK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, Propolis, Testis, Sıçan, HIF-1α, Cadmium, Propolis, Testis, Rat, HIF-1α
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada kadmiyum ile testis dokusunda oluşturulan hasar üzerine propolisin koruyucu etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Deneysel ve Klinik Araştırma Merkezinde (DEKAM) yetiştirilen 32 adet ergin erkek Wistar albino türü sıçanlar kullanıldı. Denekler rastgele 4 gruba ayrıldı. Grup I (n=8); kontrol grubu, Grup II (n=8); 1 mg/kg/gün (intraperitoneal) kadmiyum uygulanan sıçanlar, Grup III (n=8); 1 mg/kg/gün kadmiyum + 50mg/kg/gün propolis (intragastrik), Grup IV (n=8); 50mg/kg/gün propolis (intragastrik) uygulanarak oluşturuldu. Kadmiyum 10 gün boyunca uygulandı. Propolis kadmiyum uygulamasından bir hafta önce başlanarak deney sonuna kadar verildi. Uygulamadan 24 saat sonra denekler dekapite edilerek testis dokuları alındı. Deney sonunda testis dokusunda HIF-1α ekspresyonu ve TUNEL, kan örneklerinde serum testosteron ve doku HIF-1α seviyeleri için ELISA yapıldı. Kadmiyum uygulanan grupta germinal epitelde düzensizlik, lümene epitel hücre dökülmesi, epitel hücreleri arasında vakuol oluşumu ve yer yer nekrotik tübüller gözlendi. Kadmiyum uygulanan grupta seminifer tübül çapları, Johnsen'in tübüler biyopsi skoru, serum testosteron seviyesi azalırken doku HIF-1α düzeyinin ise arttığı belirlendi. Koruyucu amaçlı verilen propolisin ise tüm bu hasarları engellediği gözlendi. Sonuç olarak kadmiyum uygulaması, testis dokusunda cok ciddi histopatolojik değişikliklere neden olmaktadır ve koruyucu amaçlı verilen propolisin bu hasarı engellediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study we established to investigate the protective effect of propolis on cadmium-induced testicular damage. In this study, 32 adult male Wistar albino rats that raised in DEKAM (Erciyes University Experimental And Clinic Researches Centre) were used. Rats were seperated into four random groups. Group 1; (n=8) control group, group 2; (n=8) 1 mg/kg/day (intraperitoneal) cadmium administered to rats, group 3; (n=8) 1 mg/kg/day cadmium + 50mg/kg/day propolis was administered to (intragastic), group 4; (n=8) 50 mg/kg/day propolis (intragastrik) was administered to rats. Propolis was dissolved in DMSO. On the first day of the experimental protocol, Group 3 and group 4 received 50mg/kg/day propolis (oral gavage) for 17 days. From the eighth day of the experiment, group 2 and group 3 received daily intraperitoneal injections of 1 mg/kg/day cadmium. The rats were decapitated under ketamine anesthesia and their testes tissues were removed HIF-1α expression and TUNEL were examined in testis tissue, also blood samples were evaluated with ELISA for serum testosteron ve tissue HIF-1α levels. Germinal epithelium irregularities, epithelial cell loss in lumen, formation of the vacuoles between epithelial cells and necrotic tubules was observed to applied cadmium in the group. In the group 2, the diameters of seminiferous tubules, tubular biopsy score of Johnsen and serum testosterone levels were decreased compared to control group, but tissue HIF-1α levels was higher in cadmium administered group than control group. These scores were improved by the propolis for protective purposes. As a result of application of cadmium create a very serious change on testicular tissue and the propolis for protective purposes inhibited this damage.