Tip 2 diyabetli bireylerin cinsiyete göre fiziksel aktivite düzeylerinin ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
The investigation of physical activity level and related factors of individuals with type 2 diabetes according to gender
  1. Tez No: 408515
  2. Yazar: VİLDAN KOCATEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ KIZILCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, fiziksel aktivite, cinsiyet, ilişkili faktörler, Diabetes Mellitus, physical activity, gender, related factor
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma tip 2 diyabetli bireylerin cinsiyete göre fiziksel aktivite düzeylerinin ve ilişkili faktörlerin incelenmesi amacıyla karşılaştırmalı tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Çalışma, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Endokrinoloji polikliniğinde yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini polikliniğine başvuran, örnekleme dahil edilme kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 413 tip 2 diyabetli birey oluşturmuştur. Çalışma verileri Haziran-Kasım 2012 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi kullanılmıştır. Verilerin analizinde T testi, Ki Tare testi, Pearson Korelasyon analizi, Mann Whitney U testi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Kadın diyabetli bireylerin %54,2'sinin, erkek diyabetli bireylerin %41,8'nin fiziksel aktivite düzeyinin yetersiz olduğu bulunmuştur. Kadınların toplam fiziksel aktivite puanları 1265,81±1063,97 MET-dk/hafta, erkeklerin toplam fiziksel aktivite puanları 1601±1006,23 MET-dk/haftadır. Diyabetli kadın ve erkek bireylerin gelir durumu azaldıkça toplam fiziksel aktivite puanı azalmaktadır. Kadın bireylerin beden kitle indeksi azaldıkça toplam fiziksel aktivite puanları azalmaktadır. Çalışmanın sonucunda tip 2 diyabetli kadın ve erkeklerin çoğunun fiziksel aktivite düzeyinin yetersiz olduğu görülmüştür. Fiziksel aktivite yapma düzeyi kadınlarda erkeklere göre daha düşüktür. Çalışmanın sonuçlarına göre diyabet eğitiminde fiziksel aktivitenin öneminin vurgulanması, fiziksel aktivite düzeyinin düşük olmasının nedenlerinin araştırılması ve bu problemin çözümü için çalışmalar yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a comparative and descriptive study in order to investigate the physical activity level and related factors of individuals with type 2 diabetes according to gender. Data of the study has been collected in the Endocrinology Polyclinic of İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between June and November 2012. The study population consists of 413 individuals with type 2 diabet who meet the inclusion criteria of the study and who has consented to be part of the study. Personal Information Form and International Physical Activity Questionnaire have been used as data collection tools. T-test, Chi square test, Pearson Correlation analysis and Mann Whitney U test, regression analysis have been used for data analysis. The activity level of 54.2% females and 41.8% males were insufficient. The physical activity scores were found to be 1265.81±1063.97 MET-min/week for females and 1601±1006.23 MET-min/week for males. As the income status of females and males with diabetes decreases, physical activity scores decreases. As body mass index of females decreases, physical activity scores decreases. At the end of the study, it has been seen that physical activity level of the most of women and men with type 2 diabetes isn't enough. The level of performing physical activity is lower in women than in men. According to the results of the study, it has been proposed that the importance of physical activity in diabetes education should be emphasized, the reasons why physical activity level is low should be investigated and studies should be conducted to solve this problem.