Tip 2 diyabetli bireylerin yeme tutum ve davranışları ile yaşam kalite düzeylerinin belirlenmesi
Determination of eating behaviour, attitude and life quality level of type 2 diabetic individuals
- Tez No: 359815
 - Danışmanlar: PROF. DR. GÜL KIZILTAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
 - Anahtar Kelimeler: Type 2 diabetes, binge eating syndrome, night eating syndrome, quality of life, nutrition
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Başkent Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma, Tip 2 diyabetli hastaların yeme davranış bozukluklarını, yaşam kalite düzeylerini, beslenme durumlarını, biyokimyasal bulgularını ve antropometrik ölçümlerini değerlendirmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışma, Mart 2013 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında Tip 2 diyabet teşhisi konmuş yaşları 35 ile 87 arasında değişen 112 (54 erkek, 58 kadın) hasta üzerinde yapılmıştır. Hastaların beslenme durumları besin tüketim sıklık formu ile saptanmıştır. Hastaların tıkınırcasına yeme davranış bozukluğu BITE-Edinburg testi ile, gece yeme sendromu (GYS) ise GYS tanı ölçütleri ile değerlendirilmiştir. Hastaların antropometrik ölçümleri alınmış, fiziksel aktivite durumları belirlenmiş ve bazı biyokimyasal parametreleri analiz edilmiştir. Hastaların yaşam kalite düzeyleri SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Hastaların ortalama diyabet süreleri 9.4±8.07 yıldır ve %27.7'sinin komplikasyonu olduğu belirlenmiştir. Hastaların %70.5'inin diyabet dışında hastalığı vardır, bu hastalıkların %35.7'si HT, %14.3'ü dislipidemidir. Çalışmaya katılan hastaların beden kütle indeks (BKİ) ortalamaları değerlendirildiğinde, 65 yaş altı erkeklerin BKİ ortalaması 29.68±4.24 kg/m², 65 yaş ve üstü erkeklerin 27.86±4.27 kg/m²'dir. 65 yaş altı kadınların BKİ ortalaması 32.63±5.91 kg/m², 65 yaş ve üstü kadınların ise 31.39±4.31 kg/m², olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü'nün BKİ sınıflandırmasına göre hastaların BKİ'leri değerlendirildiğinde, erkek hastaların %48.1'i hafif şişman, %38.9'u şişman, kadın hastaların da %24.1'i hafif şişman, %62.1'i şişman olarak değerlendirilmiştir. Erkek ve kadın hastaların BKİ, vücut yağ yüzdesi ve bel çevresi ölçümleri sınıflandırmalarına göre aralarındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (p0.05). Gece yeme sendromu olan hastaların bel çevresi ölçümlerinin, serum açlık glukoz, HbA1c, total kolesterol ve trigliserit düzeylerinin daha yüksek olduğu, ancak sadece serum trigliserit düzeyindeki farklılığın istatistiksel açıdan önemli olduğu belirlenmiştir (p0.05). Hastaların beslenme durumları değerlendirildiğinde, hastaların günlük enerji alımları kadınlarda 1943.75±426.265 kkal, erkeklerde 2210.28±426.26 kkal, günlük enerjilerinin %40.87±5.91'inin karbonhidratlardan %16.75±1.86'sının proteinlerden, %41.78±5.11'inin de yağlardan geldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to evaluate the disordered eating behaviour, quality of life, the nutritional status, biochemical parameters and anthropometric measurements in patients with type 2 diabetes. The study was conducted on 112 patients (54 male, 58 female) ages between 35-87 years old between March 2013 and May 2013. The nutritional status of the patients was determined by food-frequency questionnaire. Binge eating disorder of the patients was evaluated by test of BITE-Edinburg and night eating syndrome was evaluated by criterion of diagnosis of night eating syndrome. Anthropometric measurements and physical activity levels of the patients were determined and some biochemical parameters were also analyzed. Quality of life of the patients was assessed by SF-36 questionnaire. Mean duration of diabetes of the patients was 9.4±8.07 years and the 27.7% of the patients have complications. The 70.5% of the patients have co-morbid conditions, the 35.7% of them was HT, 14.3% of them was dyslipidemia. The evaluation of BMI of the patients, mean BMI of the male below 65 years old was 29.68±4.24 kg/m², mean BMI of the male 65 years old and above was 27.86±4.27 kg/m². Mean BMI of the female below 65 years old was 32.63±5.91 kg/m² and BMI of the female 65 years old and above was 31.39±4.31 kg/m². According to the classifications of BMI of WHO, evaluation of the patient 48.1% of the male patients was overweight, 38.9% was obese, the 24.1% of the female patients was overweight, 64.2% was obese. There were significant correlations between the BMI, percentage of body fat and waist circumstance of male and female patients (p0.05). Waist circumferences, serum fasting glucose, HbA1c, total cholesterol and triglyceride levels of patients who have NES were higher but only difference of serum TG level was statistically significant (p0.05). The evaluation of nutritional status of patients, daily energy intake was 1943.75±426.265 kcal for women and 2210.28±426.26 kcal for men, daily energy was derived from 40.87±5.91% of carbohydrate, 16.75±1.86 % of protein and 41.78±5.11% of fat. There were statistically significant differences between genders in terms of percentage of energy from the fat. Folic acid and vitamin E intake were insufficient from the other vitamins and also potassium intake was insufficient.