Sosyal konutlardaki esneklik kavramına güncel yaklaşımlar
Current approaches for the concept of flexibility on social housing
  1. Tez No: 408537
  2. Yazar: KAYA CAN KIZMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FİTNAT CİMŞİT KOŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal konut, esneklik, kullanıcı, uyumluluk, değişim, dönüşüm, mobilite, modüler, uyarlanabilirlik, çeşitlilik, Social housing, flexibility, participation, transformation, mobility, modular, adaptability, variety
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu tez çalışmasında, özellikle endüstri devriminden sonra hızlı bir şekilde büyüme yaşayan sosyal konut sektöründe kullanıcılar tarafından yaşanan“esneklik”ve“esnek olabilme / kalabilme”problemleri incelenecek, ve son yüzyılda bu problem karşısında üretilmiş çözüm olabilecek stratejiler incelenerek, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra ki dönemden başlayarak sosyal konutlarda ki esneklik çözümleri dönemin başarılı mimarlarının tasarladığı projeler üzerinden aktarılıp, son olarak tezin konu başlığında“güncel”olarak tanımlanan zaman dilimi olan 1990 yılından günümüze kadar gelen süreçte uygulanmış ve ya tasarlanmış başarılı esnek sosyal konut projeleri ve metodolojileri incelenecektir. Birinci bölümde, sosyal konutlarda ki esneklik kavramına getirilen çözümleri yorumlayabilmek için konu hakkında ki problem belirlenmiş ve probleme sorular sorulmuştur. Çalışmanın amacı, kapsamı ve yapısı belirtilerek altyapısı netleştirilmiştir. İkinci bölümde, mimari tasarımda esneklik kavramı açıklanmaya çalışılmıştır. Esneklik kavramının tanımı ve esneklik kelimesi ile ilişkili kavramların açıklanması, mimaride esneklik ve bu esnekliği sağlayan aktörler olarak, konut, kullanıcı ve tasarımcının rollerinin ve birbirleri ile ilişkilerinin belirtilmesi, tasarımda esneklik kavramını etkileyen faktörlerin detaylandırılması ve esnek konut kavramının tanımının yapılması bu bölümde yer almıştır. Üçüncü bölümde, sosyal konutun tanımı içinde esneklik kavramının tarihsel anlamı ve sosyal konutların tanımındaki sorunsallar ve esneklik yaklaşımları ve esneklik kavramının sosyal konutlarda ki tarihsel gelişimini anlatabilmek için ise dört farklı döneme ayrılarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde, 1990 yılından günümüze kadar olan süreçte ki başarılı projeler, Avrupa ülkeleri yoğunlukta olmak üzere, Dünya'nın diğer bölgelerinde ki başarılı projelere de yer verilerek esneklik kavramına yaklaşımları ve yansıtma şekilleri bakımından, çalışma içerisinde önceki bölümlerde yer verilmiş ve irdelenmiş esneklik stratejileri ve yöntemleri dikkate alınarak incelenmiştir. Beşinci bölümde, çalışma boyunca incelenen ve irdelenen esneklik kavramları ve esnek olduğu kabul edilen ve savunulan sosyal konut projeleri üzerinden, bu kavramın önemi, gerekliliği, artması ve geliştirilmesi hakkında değerlendirmeler ve sonuçlar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis the problems of users regarding“flexibility”and“being and staying flexible”will be examined in case of social housing which has developed very rapidly after the industrial revolution. Along with the innovations in solution strategies produced in the last century , new flexibility opportunities in the social housing also be examined by taking into consideration the case projects designed or applied successfully from 1990's until now, with reference to the thesis title“current”. In the first chapter, in order to understand the solutions on the“flexibility in social housing ”, the conceptual frame is determined and questions are asked to define the problem. Thus the chapter is based on definitions which are the work's goal, content and formation. In the second chapter, concept of flexibility in architectural design will be examined with a literature review. Concept of flexibility, theories that are related to flexibility, architectural flexibility and dwellings, users and designers as actors that provides architectural flexibility, factors that effects flexibility of design and definition of flexible house and participation theories will be examined in this chapter. Third chapter is based on the definition of social housing and a review for the historical development of flexibility through social housing. Definition of social housing and the typologies in social housing will be examined in four different periods in order to explain historical development. In the fourth chapter, case projects between 1990 and up to now, mostly from European countries and from other regions of world will be examined how the concept of flexibility is designed or applied with strategies and methods that explained in previous chapters of this study is the aim of this case study. The fifth chapter includes the evaluations and outcomes about the importance, necessity and improvement of flexibility on social housing regarding, the projects which studies as case and the conceptual framework.